Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöfotograf vinnare i världens största fototävling

Årets gatufotograf heter Johan Jehlbo och är från Malmö. I helgen avgjordes Berlin Photo Week, världens största tävling i fotografi, och då kammade han hem priset som bästa gatufotograf med ett foto från Kiviks marknad.

Johan Jehlbo.Bild: Martin u waltz
– Det är såklart en jättestor ära. Att stå som ensam vinnare när det var så många bidrag inskickade är ett fint erkännande för det man gör. Speciellt i genren som anses som en av de svåraste, säger Johan Jehlbo.
Vinnarbilden som blev utvald bland nästan 100 000 bidrag är tagen på Kiviks marknad och föreställer en ung kvinna med en hamburgare i handen. I bakgrunden finns hennes familj, tror han i alla fall.
– Bilden är tagen på Kiviks marknad 2018 och kommer från en serie jag jobbat med under sex år då jag fotograferat marknader i Skåne.
Vinnarbilden.Bild: Johan Jehlbo
Kändes den som en vinnarbild när du tog den?
– Nej, när jag såg den tänkte jag att det var en bra bild som passar in i projektet jag jobbar med. Bilden är tagen helt utan påverkan och med blixt, som är något av mitt signum.
Vilket är ditt bästa tips för att ta en bra bild?
– Det handlar mycket om att hitta rätt ögonblick. Man måste kunna sin utrustning och vara beredd när tillfället dyker upp. Bakgrunden ska inte vara för rörig och man ska ha rätt ljus, säger Johan Jehlbo.
En annan bild från Johan Jehlbos serie.Bild: Johan Jehlbo
Gå till toppen