Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Packa både paraply och solbrillor – och håll i hatten

Veckan kommer att börja med ordentligt blåst, men sedan bjuds det på både sol och regn – och milt höstväder.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Skåne för mycket hårda vindar. Under måndagsmorgonen kommer det blåsa som allra mest.
– Vinden kommer att tillta under natten mot måndagen och framåt morgonen kommer det att bli mycket blåsigt. Sedan kommer vinden att avta under måndagen och det finns möjlighet att det blir en del sol, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
Ska man packa med sig paraplyet i veckan?
– Jag tror att man ska packa både paraply och solglasögon. Det är flera lågtryck som kommer vandra in och ge höstigt väder. Det kommer passera en del regn men det kommer också vara dagar då det bjuds på vacker höstsol och en temperatur som ligger ganska högt för årstiden, nära 15-strecket.
SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för farvattnen i Skagerrak, Kattegatt, Öresund samt Östersjön. Det innebär att vindarna kan uppnå 14 till 17 meter per sekund.
Fakta

Varning klass 1 – mycket hårda vindbyar

Definition: Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: smhi.se

Gå till toppen