Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Reaktionära vindar när Polen väljer.

Jarosław Kaczyński leder av allt att döma Lag och rättvisa mot ny seger i Polen.Bild: Czarek Sokolowski
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det mesta pekar mot ytterligare fyra år där Polen – detta viktiga grannland på andra sidan Östersjön – glider längre och längre bort från den liberala demokratin, i reaktionär riktning.
Det är svårt att se hur något annat parti skulle kunna rubba regerande Lag och rättvisa, PiS, i söndagens polska parlamentsval.
I valet 2015 fick det nationalkonservativa partiet 37,8 procent av rösterna till underhuset, sejmen, vilket gav egen majoritet, 235 av totalt 460 mandat. Opinionsmätningarna tyder på att PiS den här gången får någonstans mellan 40 och 45 procent av rösterna.
Att lågt valdeltagande och dålig mobilisering av väljarbasen skulle kunna spela PiS och dess starke man Jarosław Kaczyński ett spratt är osannolikt. Särskilt som PiS anses ha de trognaste anhängarna i polsk politik.
Det enda orosmolnet för PiS är hur många och vilka partier som tar sig in i parlamentet. Som valsystemet är utformat kan det få överraskande effekter på mandatfördelningen.
PiS tog över regeringsmakten 2015. Både före och efter har den polska ekonomin gått som tåget – eller som en Tesla, för den som så vill. Räknat från Murens fall 1989 har landets ekonomi nästan tredubblats, noterar Financial Times. Förra året var bnp-tillväxten 5 procent. Polen har inte upplevt en lågkonjunktur sedan 1992.
Det ekonomiska undret skapade en majoritet av vinnare – men också relativa förlorare. Klyftorna växte. Många polacker såg hur välståndsökningen i stort gick dem förbi. Inte minst på landsbygden och i Polens fattigare östra delar växte ett missnöje som PiS med populistisk fingertoppskänsla exploaterade.
Partiet har satsat stort på att förbättra välfärden. Ett ytterst generöst barnbidrag har varit PiS flaggskepp på detta område. För PiS handlar det dock inte enbart om att hjälpa samhällets svaga utan minst lika mycket om att stärka familjen och få fart på barnafödandet – partiet är strängt katolskt och mot invandring.
Och den mängd valfläsk PiS pressat in i årets valmanifest går inte av för hackor: skattefrihet för unga under 26, en trettonde månadspension och kraftigt höjda minimilöner.
"Tiden då Polen var ett land med låga löner och billig arbetskraft är över", sade premiärminister Mateusz Morawiecki till nyhetsbyrån AP förra veckan, med berättigad stolthet.
Dessvärre har den positiva ekonomiska utvecklingen och den stigande välfärden under PiS styre skett parallellt med angrepp på landets demokratiska institutioner – särskilt rättsväsendet – och på mediernas oberoende och frihet. Lag och rättvisa lever inte direkt upp till partinamnet.
"De går igenom en sjukdom, och att kräva av oss att vi ska låta dem smitta oss, är att begära för mycket", fastslog PiS-ledaren Kaczyński under ett valmöte härförleden. Smittan är i hans ögon ogudaktiga liberala idéer från Väst som feminism, sekularism och hbtq-rättigheter. Eller "en värld av cyklister och vegetarianer", som utrikesminister Witold Waszczykowski formulerat det.
Söndagen innebär att vägval för Polen. Kaczyński söker mandat för att kunna fullborda sin reaktionära omvandling av landet.
Dessvärre ser han ut att få det.
Gå till toppen