Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven pressades om välfärden

Oppositionen angrep regeringen för att satsa för lite på välfärden i SVT:s partiledardebatt. Attacken kom både från höger och vänster.

Stefan Löfven (S), Per Bolund (MP), Annie Lööf (C), Nyamko Sabuni (L), Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under söndagens partiledardebatt i SVT.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Samtliga oppositionspartier, M, KD, SD och V, vill i sina budgetmotioner höja de generella statsbidragen till kommunerna mer än regeringen föreslår.
– Socialdemokraterna är garanten för att det alltid är välfärden som prioriteras, sade dock statsminister Stefan Löfven i ett inlägg.
Det provocerade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt som menade att S bara är garanten för att genomföra Centerns och Liberalernas politik. Han syftade på samarbetet mellan C, L och regeringen som bland annat innebär att värnskatten för höginkomsttagare tas bort nästa år.
– Du stängde dörren till V och nu sitter du och sänker skatten för de som tjänar mest, sade Sjöstedt.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Centerns Annie Lööf gick till mot attack och pekade på att V släppte fram Löfven som statsminister väl medveten om att slopad värnskatt fanns på hans agenda.
Sjöstedts motivering till att han stoppade Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister skapade stor upprördhet.
– Jag såg till att det här gänget inte fick makten, det är jag stolt över. Därför att de har en ännu mer högervriden politik. Jag vill inte ha den öppna rasismen som skulle komma med dem, sade Sjöstedt.
KD-ledaren Ebba Busch Thor protesterade högljutt och undrade om Sjöstedt menar att Sverige skulle ha blivit rasistiskt.
– Det är en ganska allvarlig anklagelse.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.Bild: Fredrik Sandberg/TT
SD-ledaren Jimmie Åkesson lämnade sin plats och såg ut att lämna studion. Men han kom tillbaka och erbjöds att replikera på Sjöstedts påstående.
– Han kommer inte ändra sig. Han håller på så här i varenda debatt, sade Åkesson.
Tidigare i debatten hade SD-ledaren drabbat samman med C-ledaren Annie Lööf. Han kritiserade regeringens budget som C varit med och förhandlat fram.
– Ni satsar inte ens hälften av vad kommunerna väntas behöva, sade Åkesson.
Moderatledaren Ulf Kristersson tog också upp kommunernas problem.
– Två saker behövs mer än något annat. Pengar och poliser, sade han.
KD-ledaren Ebba Busch Thor angrep Löfven för att vårdköerna växer.
– Du kan inte nämna en enda reform som minskat köerna, sade hon.
Löfven medgav att det är ett ”allvarligt läge” i landstingen.
– Men beskriv det inte som att det är kris och kaos, för det är det inte, sade han.
Löfven pekade på att regeringen satsar resurser bland annat på mer per personal och på att utbilda personal.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Debatten i SVT hade fyra huvudämnen. Förutom välfärden även klimathotet, kriminalitet och migration. Programledaren vill veta om Löfven anser att Sverige ska ta emot fler eller färre asylsökande.
Sett i förhållande till de övriga EU-länderna borde Sverige ta emot färre asylsökande och flyktingar, enligt statsministern. Han betonade dock att ett EU-system där medlemsstaterna bättre delar på ansvaret för asylmottagningen måste komma på plats. Löfven ville inte nämna några siffror på hur många asylsökanden Sverige klarar att ta emot.
– Vi kan inte sätta ett specifikt tal, som några försöker sig på, om vi ska stå upp för asylrätten. Men om vi ska ta emot i förhållande till hur stort Sverige är i ett EU-samarbete, då blir det färre, sade Löfven.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.Bild: Fredrik Sandberg/TT
M-ledaren Ulf Kristersson kritiserade regeringen för att ge olika besked i migrationspolitiken. Han syftade på att S och MP har olika syn på det området.
Tv-debatten hade två debutanter: Liberalernas ledare Nyamko Sabuni och Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Sabuni fick chansen att testa sin debattförmåga i en duell om migrationspolitiken med V-ledaren Jonas Sjöstedt. Hon anklagade V för att inte respektera asylrätten. L-ledaren menade att V vill att alla ska få stanna, även de som inte har asylskäl.
– Den som inte har asylskäl måste lämna landet, sade hon.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sjöstedt kontrade med att L är med och skapar kaos i invandringen genom att stödja dagens regler för arbetskraftsinvandring.
– Det är fritt fram att ta hit arbetskraftsinvandrare och utnyttja dem, sade han.
Gå till toppen