Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen granskar filmer efter sprängattentatet i Staffanstorp

Tidigt på måndagsmorgonen inträffade en explosion utanför polishusets entré vid torget i Staffanstorp. Polisen håller nu på att gå igenom filmer från flera övervakningskameror på platsen.

Tidigt på måndagsmorgonen väcktes boende i centrala Staffanstorp av explosionen vid polishuset.Bild: Bengt Arvidson
De första larmen från allmänheten kom in strax efter klockan 05 på måndagsmorgonen. Polis var snabbt på plats och kunde konstatera att ingen person skadats vid explosionen.
Ett område runt polishuset spärrades av under några timmar, nationella bombskyddet kallades in och vittnesförhör påbörjades. Under förmiddagen var även kriminaltekniker på plats och letade efter spår.
Explosionen brann av i entrén till polishuset, som är kameraövervakad. Dörren fick mindre skador, men enligt Staffanstorps kommunpolis Christer Stålhandske kunde arbetet i lokalerna återupptas redan under förmiddagen.
I området finns också två andra övervakningskameror, och under måndagen har utredare gått igenom filmerna.
Många nyfikna samlades under måndagsförmiddagen vid polisens avspärrningar.Bild: Bengt Arvidson
Susanne Hagström Rosenqvist, polisområdeschef i polisområde södra Skåne, säger att händelsen tas på största allvar.
Den närmaste tiden kommer polisen att öka närvaron i Staffanstorp.
– Varje hot eller händelse riktad mot oss är ett allvarligt angrepp mot såväl våra medarbetare som mot polismyndigheten och samhället i stort, säger hon.
Sofie Kropp bor högst upp i huset där polisstationen ligger och väcktes av detonationen. Hon har bott i lägenheten i fyra år och säger att hon alltid har upplevt centrala Staffanstorp som ett säkert område.
– Jag har alltid känt mig så trygg av att polisen finns i samma hus. Nu vet jag inte vad jag ska säga, säger Sofie Kropp.
– De som har gjort det här kan inte ha något hjärta. De måste förstå att folk kan få men för livet av sådant här.
Myrans förskola, som ligger i lokalen bredvid polisstationen, fick stänga ner verksamheten under några morgontimmar medan området var avspärrat.
Rektor Thomas Hansson berättar att information om händelsen snabbt gick ut till berörda familjer, och att många föräldrar valde att hålla sina barn hemma.
– Det var ingen lustig situation som vi drabbades av här på morgonen, men våra rutiner har fungerat. Man måste ju tänka på säkerheten, säger Thomas Hansson.
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande, var också på plats utanför polisstationen under måndagen.
– En sådan här dag är det klart att kommunen sluter upp bakom vår lokala polis och deras arbete, säger han.
Vad kommer ni rent konkret att göra från kommunens sida?
– Det är lite för tidigt att säga. Vi har varit ute tidigare och erbjudit vår hjälp i ordningsvakter och liknande. Det står naturligtvis fortfarande till polisens förfogande, om de så önskar.
Under måndagseftermiddagen hade ingen misstänkt gripits för sprängattentatet.
Entrédörren till polishuset skadades vid explosionen.Bild: Bengt Arvidson
Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen