Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Putin vinnare på kaoset i Syrien.

"Vems sida är ni på? Er Natoallierades eller terroristernas?" Turkiets president Erdogan vid pressträff på måndagen.
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
En vecka efter beskedet från den amerikanske presidenten Donald Trump om att USA drar sig tillbaka från Syrien ökar förvirringen.
På söndagen meddelade kurderna i norra Syrien att de, efter att ha övergetts av USA, istället träffat en uppgörelse med den syriske presidenten Bashar al-Assad, som i sin tur backas upp av Ryssland och Iran.
Fiendens fiende blir en vän. I alla fall tillfälligt.
Under måndagen rapporterades mycket riktigt att den syriska armén – som lär kunna bjuda ett helt annat motstånd än kurderna – ryckt fram på olika platser i norr för att möta de avancerande turkiska styrkorna.
Den syriska armén ska dessutom hjälpa kurderna att återta de områden som den turkiska militären och dess allierade rebeller redan tagit kontroll över, hävdar det kurdiska självstyret. Att "återta" är något helt annat än att bara hindra en fortsatt offensiv och det kan i så fall betyda långvariga, hårda strider och en eskalerande konflikt.
EU, som tagits på sängen av utvecklingen, fördömde på måndagen "Turkiets militära agerande som allvarligt underminerar stabiliteten och säkerheten i hela regionen". Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hotar å sin sida att sätta miljontals flyktingar i rörelse mot EU. Avtalet med Turkiet som gjorde Erdogan till EU:s grindvakt satte också ett kraftfullt vapen i den turkiske presidentens händer, ett vapen som han lär använda, förr eller senare.
Syftet med den turkiska invasionen, som inleddes i onsdags, är att skapa en tre mil djup "fredskorridor" i norra Syrien, utmed gränsen till Turkiet. De kurdledda väpnade styrkorna som kontrollerat området ska drivas bort och därefter ska ett par miljoner syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet sändas dit, har Erdogan räknat ut.
Den turkiska framryckningen skapar nu mer mänskligt lidande och nya flyktingströmmar i de tidigare relativt lugna, kurdiskkontrollerade områdena.
Tiotusentals av terrorgruppen Islamiska statens fotsoldater och anhöriga till dem sitter tillfångatagna i områden under kurdisk kontroll. Några har redan lyckats fly. Risken är att det blir fler och att IS, besegrad men inte utraderad, får nytt liv med terrordåd i regionen och Europa som följd.
Kaos, men på ett annat plan, tycks även råda i Vita huset. Trumps beslut att överge kurderna, som varit USA:s allierade och gjort grovjobbet i kampen mot IS, har orsakat ett smärre uppror i det Republikanska partiet. Nu talas det om att rikta kraftiga ekonomiska sanktioner mot Turkiet, som plötsligt anses ha gått för långt. Denna ombytlighet underminerar förtroendet för USA.
Den som framstår som möjlig vinnare i allt detta är Vladimir Putin. Den ryske presidenten kan hävda att han till skillnad från Trump inte överger en allierad – Syrien. Han kan förnöjt åse hur sprickorna i försvarsalliansen Nato mellan Turkiet och USA vidgas och hur USA:s ställning i regionen försvagas. Och att Putin inom en snar framtid också kan glädja sig åt att EU destabiliseras genom en ny, kraftig flyktingvåg, ska heller inte uteslutas.
Gå till toppen