Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Sabuni måste ta mer plats.

Nyamko Sabuni.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Partiledardebatten i SVT var Nyamko Sabunis (L) chans. De andra möts i riksdagens partiledardebatt på onsdag, men eftersom Liberalernas ledare inte är invald blir det gruppledaren Johan Pehrson som talar för partiet där.
Och lika bra är kanske det.
För hennes debattpremiär i söndagens Agenda var förbluffande svag. Hon tog inte plats, krävde inte ordet. Emellanåt framstod det som att det var hon – inte Jimmie Åkesson (SD) – som tagit sig en paus och gått en sväng. En lång sväng.
Nyamko Sabuni gjorde väl ifrån sig som pinfärsk partiledare i Almedalen i juli. Talet gick inte till historien som retoriskt elegant, men levererades med gott magstöd. Hon var tydlig och personlig, och försäkrade att partiet står bakom 73-punktsavtalet så länge S också lever upp till avtalet.
Intervjuad inför talet i P1-morgon sade hon då att hon skulle försöka jobba för att få en berättelse kring avtalet, förklara för väljarna: "vart har vi kommit, vad vill vi med landet". Men av detta har inget synts.
Debatter med andra partiledare verkar inte heller vara hennes styrka. Det var tydligt när hon härförleden mötte Ebba Busch Thor (KD) i Aktuellt och inte lyckades försvara den slopade värnskatten. I söndagens Agenda debatterade hon invandring med Jonas Sjöstedt (V) och kunde ha tagit poäng på hederskultur – där V svajat betänkligt. Istället fastnade hon i självklarheter som att ”den som har fått nej ska åka hem”.
Inte heller här lyckades hon fullt ut försvara det enda L riktigt lyckades profilera sig med i budgeten: värnskatten – den skadliga och ”tillfälliga” skatt som nu äntligen tas bort. Nyamko Sabuni lyckas inte riktigt stå upp för det förnuftiga i detta.
På Almedalsscenen avslutade hon sitt tal med ett upp-till-kamp: ”Nu är det hög tid att Liberalerna börjar vinna val igen!”
Tyvärr blev inte Agenda ett steg på den vägen.
Gå till toppen