Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sossarnas starke man hoppar av – lämnar Vellingepolitiken

Efter år i opposition och förra höstens katastrofval har Socialdemokraternas gruppledare Björn Axtelius kommit till beslut: nu hoppar han av Vellingepolitiken.
– Jag känner mig desillusionerad och har tappat glöden.

"När man varken får någon positiv återkoppling eller förståelse för förslagen man lägger känns det ganska meningslöst", säger Björn Axtelius (S), som nu väljer att hoppa av sina uppdrag i Vellingepolitiken. Förutom posten som gruppledare i kommunfullmäktige sitter han också som ledamot i kommunstyrelsen.Bild: @imageAuthorName
Björn Axtelius (S) har tagit beslutet att lämna uppdraget som gruppledare i Vellinges kommunfullmäktige. Ett beslut han säger har växt fram sedan valet förra hösten.
– Man kommer till en punkt när man måste utvärdera valresultatet. Vi gjorde ett katastrofalt dåligt val. Och jag har varit frontfiguren under åtminstone senaste mandatperioden, säger han.
Björn Axtelius engagerade sig politiskt 2011 och gick in som gruppledare 2014. Socialdemokraterna hade då redan backat i flera tidigare val, men förra hösten rasade partiet ner till fyra mandat.
– Någon måste ta ansvar för det. Och jag tycker att jag vill göra det. Det är dags att låta andra krafter ta vid och se om de på ett bättre sätt än jag kan representera socialdemokratin i Vellinge.
Det senaste året har han väntat på rätt tillfälle att lämna över, säger Björn Axtelius.
– Vi gjorde en bra valkampanj. Jag var nöjd med min insats, men när det inte bär frukt måste man fundera på om det är lönt att fortsätta.
– Jag stannade ett år. Det ger lagom tid till nästa val för att hinna omgruppera styrkorna.
Bakgrunden till att han hoppar av är också den politiska utvecklingen i Vellinge. En utveckling som Björn Axtelius ser som ett uttryck för "större politiska strömningar".
– En kraftig högerradikal konservativ våg har dragit över Europa, Sverige och inte minst Vellinge och andra skånska småkommuner. Två av tre väljare röstar på M, KD eller SD – det är en markant blåbrun majoritet. Jag ser inga tecken på att det kommer att förändras i den nära framtiden.
Så Björn Axtelius lämnar offentligheten, men helt försvinner han inte ur politiken. Framöver kommer han att finnas kvar som "bollplank och senior politiker" för att stötta partikollegorna i Vellinges arbetarkommun. Partikollegan Jörgen Nord tar över posten som gruppledare.
– Under en intervju förra mandatperioden frågade en reporter mig: "Hur orkar man fortsätta som oppositionsledare i en sån här kompakt moderat majoritet? Jag har hört att du är ledsen." ”Nej, sa jag. Jag är inte ledsen. Men jag är desillusionerad.” Det exemplet kan väl uttrycka mitt ställningstagande till det politiska arbetet i kommunen, säger Björn Axtelius.
När du ser tillbaka, är det något du själv kunde gjort annorlunda?
– Från oppositionens sida har vi försökt peka på oegentligheter, men inget av det vi föreslår har någonsin burit frukt. Jag har tappat glöden och intresset för att försöka driva frågor.
Gå till toppen