Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bombgruppen larmades till brand i Östra hamnen

Tidigt på onsdagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut till en brand vid ett företag i Östra hamnen. Fönster på företaget hade krossats och polis fick uppmana räddningstjänsten att arbeta försiktigt. Nationella bombskyddet larmades till brandplatsen och polisen har inlett en utredning om allmänfarlig ödeläggelse.

Bild: Bengt Arvidson
Larmet kom in några minuter efter klockan 05. När första brandstyrkan kom fram såg man brand inne i lokalerna. Rökdykare kunde slå ner branden utifrån med slangledning innan man backade tillbaka efter uppgifter från polisen.
Efter en stund samlades flera brandbilar på Flintrännegatan ett hundratal meter från brandplatsen. Polisen spärrade av hela gatan.
Polisen spärrade av hela gatan.Bild: Patrick Persson
– Det har varit en brand inne i lokalen. Den flammade upp för någon halvtimme sedan [vid 07-tiden], sa inre befäl Mattias Sköld vid Räddningstjänsten Syd till Sydsvenskan.
Varför uppmanade polis er att backa undan?
– Det är oklara omständigheter. Vi har inte riktigt koll på om det finns gasflaskor i lokalen och det är krossade rutor. Något kan vara inkastat.
Ser ni en möjlig koppling till tisdagens bomblarm mot ett företag i samma bransch i Fosie?
– Ja. Det är det sambandet vi kan se. Firmorna ligger en bit ifrån varandra, men vi tar det säkra före det osäkra. Vi tar en lugn insats.
För ni en diskussion med polis om möjliga sprängämnen eller bomber i lokalen?
– Ja. Den diskussionen finns absolut, men jag kan inte hänga upp det på någon detalj. Vi har inget konkret, säger Mattias Sköld.
Bild: Patrick Persson
– Polispatruller har sett tecken på platsen som gör att man vill få dit nationella bombskyddet innan avspärrningar förminskas och kriminaltekniker kan ta sig dit, säger Patric Fors vid polisens ledningscentral.
Vilka tecken gör att bombskyddet larmas?
– Det är inget vi går ut med i nuläget.
Vilka kopplingar ser polis till tisdagens skarpa bomb vid en firma i samma bransch i Fosie?
– Det är för tidigt att göra eventuella kopplingar, men givetvis kommer utredare att titta på det, säger Patric Fors.
Vid åttatiden var branden släckt, men avspärrningarna kvarstod och polis och räddningstjänst var kvar på platsen.
Nationella bombskyddet kom till platsen klockan 08.50.
Polis beskriver att det har varit ett ”onormalt brandförlopp” i ett kontor på adressen.
– Vi backade bak med misstanke om att ett misstänkt farligt föremål har exploderat, säger polisens yttre befäl Thomas Paulsson och tillägger att polisen inte ser någon direkt koppling mellan onsdagsmorgonens brand i hamnen och tisdagens skarpa bomb i Fosie.
Det finns flera företag på adressen. Sydsvenskan talade vid niotiden med en av företagarna, som på grund av avspärrningar inte kommer till jobbet.
– Jag var här senast vid tiotiden på tisdagskvällen. Då var allt lugnt här, säger han.
Känner du dig orolig?
– Nej. Vi kan inte jobba i dag, men jag förstår att vi måste ta det säkra före det osäkra.
Har det riktats några hot mot er?
– Nej. Jag tror inte att det här är riktat mot oss, säger företagaren.
Klockan 11.14 hävdes avspärrningarna. Polis uppger att inga farliga föremål har hittats, men att branden har startat väldigt kraftigt. Händelsen rubriceras som mordbrand och polisen har inlett en utredning om allmänfarlig ödeläggelse.
Gå till toppen