Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkets hus i Svedala kan säljas – eller rivas

Det blir ingen renovering av Folkets hus i Svedala. Kostnaderna skulle bli för stora, anser kommunägda Svedab, som istället planerar för att sälja eller riva den anrika byggnaden.

Folkets hus i Svedala har en drygt 100-årig historia.Bild: Mats Amnell
Framtiden för Folkets hus i Svedala har varit oviss. Byggnaden är i stort behov av renovering, och tanken var att fastigheten skulle rustas upp med start i år.
Men någon renovering ser det inte ut att bli.
Istället kan Folkets hus säljas. Styrelsen för Svedab, som äger och förvaltar kommunala fastigheter, har beslutat att stoppa renoveringen och istället arbeta vidare med att avyttra Folkets hus.
Det kan handla om att fastigheten säljs eller att huset rivs för att bygga nytt.
Anledningen är att renoveringen, av främst yttertak och ventilation, visade sig bli betydligt dyrare än väntat.
– När man gått igenom projektet ordentligt och fått en tydlig bild, stod det klart att renoveringen skulle uppgå till en summa av 15 miljoner. Och fastigheten har ett marknadsvärde på runt 7,5 miljoner, säger Linda Allansson Wester (M), Svedabs styrelseordförande.
Var ni inte medvetna om att det fanns ett stort renoveringsbehov?
– Inte i den här storleksordningen. Man har tidigare pratat om att det skulle kosta fem miljoner, och senare lite mer, men att det skulle landa på 15 miljoner var en stor överraskning.
Hur ser du på Folkets hus värde som samlingslokal och historisk byggnad i Svedala?
– Vi har tagit ett grepp och gått igenom alla lokaler i alla våra nämnder. Kultur- och fritidsnämnden har landat i att Folkets hus är det objekt där man har en hög kostnad och samtidigt mycket vakanta tider.
Hyran är på över en miljon kronor per år för kultur och fritid, medan Folkets hus ger en hyresintäkt på runt 100 000 kronor.
– Det är nästan en miljon som man skulle kunna använda till annat, till ungdomsverksamhet eller utbildning och skola exempelvis. Det är en prioriteringsfråga, då går kärnverksamheterna före, säger Linda Allansson Wester.
Hon påpekar även att det i nybyggda Aggarpshallen finns såväl en stor samlingsyta som en scen.
Kommunstyrelsen ska nu också få frågan på sitt bord, och i slutändan kan kommunfullmäktige tycka till, även om beslutet inte fattas där.
Socialdemokraterna är emot en försäljning av Folkets hus.
– En kommun behöver en samlingslokal som man kan hyra. Pensionärsorganisationerna och andra föreningar har möten och sammankomster i Folkets hus. Det finns ingen annan lokal med samma förutsättningar, säger Björn Jönsson (S), som sitter i styrelsen för Svedab.
Han säger att Folkets hus betytt mycket genom åren, inte minst innan första idrottshallen byggdes.
– Då höll idrottsföreningar till där. Jag själv brottades en gång i tiden, mellan 1958 och -70 ungefär, och då var jag i Folkets hus tre dagar i veckan för att träna. Det har betytt mycket för föreningslivet.
Läs också Politiker hoppas på fler fester utan krögare
Läs också Osäker framtid för Svedalas anrika aktivitetsbyggnad
Fakta

Folkets hus i Svedala

Den framväxande arbetarrörelsen hade i slutet av 1800-talet svårt att hitta lokaler för sina möten som ofta fick hållas utomhus.

Privatpersoner och fackföreningar gick samman och lät bygga Folkets hus, som invigdes 1907. Huset har byggts till i omgångar och använts för möten, samlingar, fester, idrott, kultur och mycket annat. 1976 köptes byggnaden av kommunen.

Gå till toppen