Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gigantisk tomtepark i Finland ska locka miljoner

Snö året runt, norrsken varje natt, pepparkakshus och ett hotell i form av en julgran. Välkommen till ”The republic of Santa Claus” – Tomterepubliken.

Tomterepubliken utanför Rovaniemi ska locka besökare med sitt julgranshotell och jättelika snöglob.Bild: iSamposa/TT
Den gigantiska tomteparken finns än så länge, likt den rödklädde mannen den är tillägnad, bara i fantasin. Men ett viktigt steg mot en konkret park togs i juni när det statliga finska bolaget Metsähallitus, som ansvarar för statens egendomar, undertecknade en avsiktsförklaring om hyra av marken de närmaste 50 åren, skriver Barents observer.
Finansieringen är långt ifrån klar. En insamling på sajten Indiegogo i december förra året drog in mindre än 2 000 kronor. Men enligt entreprenörerna bakom projektet förs diskussioner med investerare i USA, Europa och Asien. Totalt handlar det om investeringar på över tio miljarder kronor för en anläggning med 10 000 heltidsanställda.
Tomterepubliken ska byggas drygt 20 kilometer norr om Rovaniemi, staden som sedan årtionden marknadsför sig som Jultomtens hemstad. Den tomteby som redan finns där lockar runt 90 000 besökare om året, en siffra som entreprenörerna bakom tomteparken räknar med ska mångdubblas.
Enligt planerna ska världens nordligaste nöjespark bland annat ha en by av pepparkakshus och ett hotell i form av en julgran. Ett spektakulärt inslag är en gigantisk snöglob, en genomskinlig kupol som täcker 25 000–30 000 kvadratmeter med pittoreska hus med hotell och restauranger. I snögloben utlovas snö och norrsken året runt.
När tomtelandet kan slå upp portarna är ännu mycket oklart. Vd Kimi Siitari vill inte gå närmare in på tidsplanen. Förutom finansiering återstår mycket arbete med myndighetsbeslut och planering.
Sanna Kärkkäinen, vd för Visit Rovaniemi, befinner sig på resa i Asien för att sälja in Rovaniemi och Lappland som turistmål – en lätt uppgift även utan en gigantisk tomtepark. Hon har inte mycket information om projektet med tomterepubliken, men följer det.
”Det är stora planer och har potential, men om de hittar tillräckligt stora investerare – och när – det är frågan”, skriver hon i ett mejl till TT.
Fakta

Rovaniemi

Rovaniemi ligger vid polcirkeln och har runt 60000 invånare.

Sedan staden förstörts av tyska trupper 1944 byggdes den upp efter en plan av Alvar Aalto.

Turistnäringen är viktig för staden som är känd som Jultomtens hemstad. Tomtebyn lockar varje runt 90000 besökare från hela världen. Förra julsäsongen kom 677 charterplan till finska Lappland.

Rovaniemi är Europas till ytan största stad.

Källa: NE, Barents observer

Gå till toppen