Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klassisk stumfilm visas i Bosebo kyrka

Tioårsjubileum, en extra satsning på videoinstallationer och en ny festivaldirektör.
Det är dags för årets Arkitekturfilmfestival i Lund. Räkna med filmvisningar i allt från Bosebo kyrka till på marken utanför Domkyrkoforum.

En bild ur Ilaria Di Carlos film ”The Divine Way” från 2018, som löst baseras på Dantes ”Divina commedia” och låter tittaren följa med nedför en ändlös trappa.‍Bild: Ilaria Di Carlo
Festivalen hålls denna torsdag-söndag.
– Jag vill gärna att man inte bara ska titta på film på duk, utan att film också kan växa utanför duken, som installationer, säger Emelie Carlsson Gras, nybliven direktör för det hela.
– Det som är så kul med festivalen är att här inte bara visas filmer, det ingår även diskussioner och debatter om arkitektur. Och så har vi perspektivet ”konst i offentliga rum”. Det brinner jag för, jag har lagt in många videoinstallationer i år. Nytt är också att vi i år har med studenter från arkitektskolan, de står för flera programpunkter.
Denna Arch Film Lund arbetar sig igenom stan: torsdag Kino, fredag Kulturen, lördag Domkyrkoforum samt Skissernas museum och söndag Kulturen igen.
Enligt Emelie Carlsson Gras har årets festival även något av ett ljudtema. Festivalens öppningsfilm på Kino blir Georges Méliès ‍”Resan till månen” från 1902, musiksatt av elektronmusikduon Air.
En scen ur filmen ”Metropolis”.Bild: Universum film
Fritz Langs berömda science fiction-stumfilm ”Metropolis” ska visas på fredag i Bosebo kyrka på Kulturen, till levande musik av Metrophonic Orchestra. Och på lördag visas en rad av Buster Keaton-kortfilmer på Skissernas museum, gruppen Malmö Inre spelar till.
Merparten av filmerna är förstås nyare och handlar om allt från ett bostadsområde i Armenien till gettot i Warszawa under andra världskriget, byggande och sociala relationer i Marseille och den visionäre arkitekten John Lautner.
Många internationella och svenska gäster deltar i diskussioner och presentationer. Bland annat ska journalisten och författaren Mark Isitt berätta om läget för arkitektur och stadsutveckling i Sverige, utifrån sina erfarenheter med Sveriges radio-programmet ”Stadsinspektionen”. Det som sker på Skissernas museum på lördagen ingår i Konstkväll, där och på Domkyrkoforum är inträdet gratis.
Filmen ”Moriyama-San”, som bland annat handlar om noise music, akrobatik, stumfilm och japansk arkitektur, visas denna torsdag på Kino.Bild: Beka/Lemoine
Festivalen som nu firar sitt tioårsjubileum startades och drevs länge av Elzbieta Jasinska Brunnberg.
– Hennes inarbetade koncept var lätt för mig att ta över, säger Emelie Carlsson Gras.
Själv är hon filmare inriktad på dokumentärer och kortfilmer, med en rad tv-reportage bakom sig, och har under flera år dokumenterat festivalen på film. Flera arkitekter är med och arrangerar årets festival.
På www.archfilmlund.se finns hela festivalprogrammet.
Emelie Carlsson Gras, direktör för Lunds arkitekturfilmfestival.Bild: Privat
Gå till toppen