Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Konsten att inte lova för mycket.

Morgan Johansson (S).Bild: Tom Wall
Om tio år är Sverige narkotikafritt, försäkrade Morgan Johansson (S) som nytillträdd folkhälsominister. Det var 2002 och sjutton år senare känns det narkotikafria Sverige fortfarande avlägset.
De senaste åren – åtminstone sedan våren 2017 – har Johansson, numera justitieminister, i sällskap med andra regeringsföreträdare försäkrat att "gängen ska knäckas".
I stort sett inget tyder väl på att det målet kommer att nås i närtid. Samtidigt har regeringen faktiskt inte sagt när gängen ska vara knäckta – om tio, sjutton eller sjuttio år.
Det är förmodligen klokt. Sedan 2014 har det dödliga våldet ökat i Sverige och skjutningar i gängmiljö är av allt att döma förklaringen. Sverige är numera det land i Västeuropa där män mellan 15 och 29 år löper störst risk att utsättas för skjutvapenvåld. Få av dessa skjutningar klaras upp av polisen, i Stockholmsregionen endast vartannat mord och vart tionde mordförsök.
Inget tyder heller på att de kriminella nätverken är på väg att tappa sitt grepp om landets utsatta bostadsområden, där tystnadskultur och rädsla under lång tid kunnat breda ut sig.
Möjligen är "gängen ska knäckas" nu på väg att utmönstras som socialdemokratisk talepunkt. Efter måndagsmorgonens sprängattentat riktat mot polishuset i Staffanstorp uttryckte Johansson sin ilska och frustration över dådet för SVT Nyheter Skåne:
"Men jag blir samtidigt fast besluten att se till att göra vad vi kan för att rycka upp de gängkriminella strukturerna med rötterna."
Onekligen inte lika snärtigt som "gängen ska knäckas" men med den klara fördelen att ingen gärna kan komma och anklaga ministern för löftesbrott – oavsett vad som händer. För hur skulle någon kunna belägga att Johansson inte varit fast besluten att göra sitt bästa?
Statsrådet tycks ha blivit försiktigare med åren.
Gå till toppen