Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vivian Buczek ger kvinnor röst på nya skivan

Ella Fitzgerald, Nina Simone och Abbey Lincoln. Jazzsångerskan Vivian Buczek tar sig an kvinnliga giganter och porträtterar dem, och sig själv, på nya skivan. Den 22 oktober är det releasekonsert på Palladium.

Vivian Buczek tar sig an kvinnliga giganter och porträtterar dem, och sig själv, på nya skivan. På tisdag hörs hon på Palladium.Bild: Irina Bernebring Journiette
Hon är en av Sveriges främsta jazzsångerskor och är känd för sin bredd och känsla för jazzen som form. Nu är Vivian Buczek aktuell med skivan "A Woman's Voice" som berättar om livet ur en kvinnas perspektiv.
– Den här skivan tar avstamp i ett porträtt av mig och knyter ihop delar av min historia, säger Vivian Buczek om skivan som växte fram ur en omvälvande händelse för fyra år sedan.
Då gick hennes pappa bort i samma veva som hon fick sitt första barn.
– Allt ansvar som det innebar fick mig att vakna upp och bli vuxen på en dag, säger hon.
Fyra år senare har 41–åringen landat i den nya verkligheten och låtit sig själv slå rot.
– Jag har insett att jag har en massa erfarenhet som innebär att jag är trygg i, och stolt över, vem jag är och var jag kommer ifrån, säger hon och fortsätter:
– Jag har vänt blad, påbörjat ett nytt kapitel, och blivit tryggare i mig själv. Jag har blivit lugnare och närvarande på ett annat sätt.
På skivan delar hon med sig av sin egen röst och andras musik och texter på samma tema: livets stora frågor.
– Jag har knutit ihop låtarna med ikoner som har format mig till den musiker och kvinna som jag är i dag.
– Alla som är med är story tellers och är magiskt bra på att berätta historier, säger Vivian Buczek.
Det betyder musik av giganter som Ella Fitzgerald, Nina Simone, Abbey Lincoln, Carmen McRea, Shirley Horn och Sarah Vaughn, varvat med originalkompositioner i arrangemang skrivna av Martin Sjöstedt.
– Det är han som har satt stämningen på låtarna med sina vackra, berättande arrangemang. Han har skapat en mogen ljudbild, säger Vivian Buczek och berättar att kvinnorna har följt henne genom karriären.
Vivian Buczek är dotter till trombonisten Bruno Buczek och vibrafonisten Kristina Buczek och känslan för musik har hon burit med sig genom livet. 2003 skivdebuterade hon med albumet "Can't We Be Friends?".
Förra skivan var en hyllningsskiva till Ella Fitzgerald – och hon var anledningen till att Vivian Buczek började sjunga jazz. Pappan var den som gav henne skivan "Ella in Berlin".
– Han tände gnistan. Det är min fars fel att jag blev så besatt av musiken. När jag hörde hennes platta för första gången var det en känsla av närvaro, frihet och glädje. Jazz ger mycket frihet men kräver att man är här och nu. Den upplevelsen var vad jag behövde. Jag är ganska flaxig och högenergisk men när jag ställer mig på scen är jag alltid fokuserad.
Är det här det mest personliga du ger ut?
– Ja, skivan knyter ihop min ungdom, säger Vivian Buczek och berättar att hon speglar sig i kvinnorna som sångare och musiker.
– Många av dem har använt sången på ett lite okonventionellt sätt och använt sin röst som ett instrument, säger hon och förklarar:
– Sångare kan ju välja att antingen bara sjunga med ord eller göra häftiga ljud med rösten. Och det appellerar mig: jag gillar att berätta mer ord men också att ingå i en instrumental grupp och det får jag göra på den här skivan.
– De här arren är skrivna på ett sätt som man vanligtvis inte tänker sig när en vokalist möter ett storband utan de är skrivna på ett lite modernare, orkesterliknande sätt där jag som sångare får berätta med ord men också ingå i bandet, säger Vivian Buczek.
Fakta

A Woman's Voice

Vad: Releasekonsert för Vivian Buczeks nya skiva med Bohuslän Big Band.

När: Den 22 oktober klockan 19.

Var: Palladium.

Gå till toppen