Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carrie Lam häcklad igen i parlamentet

Demokrativänliga ledamöter i Hongkong släpades ut från parlamentet efter att de häcklat ledaren Carrie Lam för andra dagen i rad. Ledamöterna krävde en utredning av onsdagens blodiga attack på en känd människorättsaktivist.

Vakter försöker få tag i ledamoten Au Nok-Hin som protesterade i parlamentet i Hongkong.Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
Lam möttes av omfattande protester på onsdagen, då hon öppnade parlamentet. Hon försökte då hålla sitt viktiga årliga tal, men avbröts två gånger av demokrativänliga parlamentsledamöter, som utgör en minoritet i församlingen.
Hon gav i stället talet i en förinspelad video, där hon bland annat där hon lovade att ta tag i bostadsbristen.
Under torsdagens session skulle hon svara på frågor om talet men möttes åter av motståndare som ropade slogans och sedan släpades ut av säkerhetsvakter.
Ledamöterna krävde att Lam utreder onsdagens attack på människorättsaktivisten Jimmy Sham.
Sham anfölls med kniv och hammare och lämnades blodig på gatan. Den demokrativänliga ledamoten Claudia Mo hävdar att attacken syftade till att skrämma demonstranter och uppvigla till våld inför söndagens protester.
Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.
Fakta

Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Gå till toppen