Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De kan få Almapriset nästa år

Svenska författaren och illustratören Pija Lindenbaum är en av 237 nominerade till Almapriset. Arkivbild.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
237 kandidater från 68 länder. Så många är nominerade till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne för år 2020.
Det står klart sedan juryledamoten Mats Kempe presenterat nomineringarna under den pågående bokmässan i Frankfurt. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.
Vem som får priset meddelas 31 mars.
”Vi möts en gång i månaden, däremellan läser vi massor med böcker och annat material. Jag gläder mig åt att fördjupa kunskaperna om kandidaternas verk”, säger juryns ordförande Boel Westin enligt ett pressmeddelande.
Almapriset administreras av Kulturrådet och har delats ut sedan 2002. Med sin prissumma på fem miljoner kronor är det världens största barnlitteraturpris. Årets pris gick i våras till författaren Bart Moeyaert från Belgien.
Gå till toppen