Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Håll tummarna för att Johnson avvärjer kraschen.

Johnson och Juncker på torsdagen.Bild: Francisco Seco
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Britterna ser ut att landa mjukt, trots allt. Risken för en hård brexit minskade på torsdagen när EU och Storbritannien nådde ett nytt avtal.
"När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!", skrev EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en kommentar. Men ännu återstår många viljor att jämka samman innan britterna kan lämna unionen på ordnat vis. Först måste de nya skrivningarna få tummen upp från de kvarvarande medlemsländerna, vars ledare nu är samlade till toppmöte i Bryssel. Sedan följer den än mer osäkra frågan om premiärminister Boris Johnson kan få avtalet godkänt av det brittiska parlamentet.
Förhandlingsmässigt är det en framgång för Johnson att överhuvudtaget kunna presentera något nytt. Tunga aktörer som tyska förbundskanslern Angela Merkel och franske presidenten Emmanuel Macron har tidigare sagt att det föregående avtalet gäller. Utrymmet för förändringar sades vara obefintligt i skrivningarna som förhandlats fram med tidigare brittiska premiärministern Theresa May. Nu står Johnson likväl där med ett nytt avtal.
Ändringarna tycks främst gälla den känsliga Nordirlandsfrågan. Tanken är att Nordirland ska stanna kvar inom Storbritanniens tullområde, men samtidigt fungera som en så kallad ingångspunkt till EU:s inre marknad. Det nordirländska parlamentet får sedan ta ställning till lösningen fyra år efter att den har trätt i kraft.
Johnson vill gå vidare snabbt och underhuset har extrainkallats på lördag för att rösta om förslaget. Han kallar det själv fantastiskt, men långtifrån alla delar hans stora entusiasm. Nordirländska unionistpartiet DUP har till exempel redan gjort tummen ned. Och Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanar parlamentsledamöter att rösta nej för att istället försöka få till en ny folkomröstning.
"Det bästa sättet att få ordning på brexit är att ge folket möjlighet att säga sitt", menar han.
Visst tilltalar tanken på att britterna skulle rösta på nytt och kanske trots allt besluta att stanna kvar i EU. Inte minst skulle Sverige behöva Storbritannien som fortsatt allierad i budgetförhandlingarna. Men mest sannolikt är ändå att britterna lämnar unionen och då behöver det ske så kontrollerat som möjligt. Det vill säga med ett avtal på plats.
Johnson siktar alltjämt på att lämna EU "helt och fullt" redan till månadsskiftet.
"Nu är det dags att få brexit gjort – och sedan jobba på att tillsammans bygga vårt framtida partnerskap, som jag tror kan bli väldigt framgångsrikt för både EU och Storbritannien", resonerar han.
Efter omständigheterna kan det vara den bästa lösningen för alla inblandade. Att skjuta upp utträdet på nytt vore inte bara politiskt komplicerat för Johnson, som har lovat att undvika fler fördröjningar. Det skulle också ta energi och fokus från kvarvarande medlemsländer i arbetet med unionens långtidsbudget och fortsatta utvidgning.
Statsminister Stefan Löfven (S) ser positivt på möjligheterna att få EU-länderna att godta det nya brexitavtalet. Som han påpekar är det i linje med vad den svenska regeringen har hoppats på – utan hård Nordirlandsgräns, men med skydd för den inre marknaden. Med Storbritannien som sjunde största handelspartner ligger det också i Sveriges intresse att varuutbytet kan fortsätta under ordnade former.
Det är ytterst oklart vad som händer vid ett nej i brittiska parlamentet, men det blir svårt att hinna med ytterligare EU-förhandlingar före månadsskiftet. Och Johnson säger sig inte se ett framskjutet utträde som något gångbart alternativ. Med andra ord finns det skäl att hålla tummarna för ett ja när underhuset går till omröstning på lördag.
Det är beklagligt, rent av vemodigt, att britterna hoppar av EU. Men om de nu ändå ska ta steget är en mjuklandning mycket bättre än en krasch.
Gå till toppen