Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kirsebergsanstalten blir bostäder – men ännu oklart vilka byggnader som bevaras

Hyresrätter och studentbostäder. Det är tanken när arbetet med Kirsebergsanstalten drar igång. Går det enligt plan kan MKB börja bygga bostäder på området om två år.

Fängelset på Kirseberg stängdes 2015.Bild: Albin Brönmark
År 2015 stängdes Kirsebergsanstalten. Sedan dess har turerna om vad området ska bli varit många. För ett par år sedan ville Migrationsverket bygga om lokalerna och använda de gamla fängelsecellerna till förvar, en sista anhalt för asylsökande som skulle utvisas ut Sverige. Så blev det inte. Istället köpte MKB byggnaderna.
Nu står det klart att det ska bli hyresrätter och planen är ett par hundra bostäder.
– Våra första beräkningar låg på 250 bostäder men då var inte själva fängelsebyggnaden inräknad, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Några av byggnaderna på området anses värda att bevaras. Det handlar bland annat om direktörsvillan vid Lundavägen och den gamla fängelsebyggnaden. Men än är inget bestämt.
– Det blir en avvägning, säger Anna Holmqvist, planchef, Malmö stad.
– Inget är hugget i sten, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Här i fängelsebyggnaden kan det eventuellt bli studentbostäder.Bild: Albin Brönmark
I själva fängelsebyggnadens cellavdelningar kan det bli studentbostäder.
– Det är något som man ska titta på. Det är små fönster och tjocka väggar så det är mycket att göra om, säger Sofia Hedén.
Utöver bostäder ska möjligheterna för kontor, förskola och parkeringshus på det gamla fängelseområdet utredas. I det nya förslaget pekas tre områden ut som platser att bygga nya bostadshus på. Sen kommer frågan om muren. Ska den bevaras eller inte? Det är något som kommunen ska titta vidare på.
Läs också Bildextra: Kirsebergsanstalten – en historisk inblick från insidan
Läs också En fängslade historia
Gå till toppen