Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen sätter upp högtalare på Stortorget

Möllevångstorget har haft högtalare uppe, dock har de ännu inte använts i skarpt läge. Nu utökar Polisen sin satsning genom att hänga upp högtalare även på Stortorget.

Stortorget är en plats som ofta samlar många människor för möten och demonstrationen. På bilden samlas folk för årets kräftskiva under Malmöfestivalen.Bild: Patrick Persson
– De är tänkta att användas vid större händelser som ett hjälpmedel att nå ut till alla. Det kan vara när det samlas många människor och det blir stökigt och oroligt på platsen, då har vi möjlighet att informera eller beordra, säger Jacob Moberg, polisassistent och kameraansvarig.
Både de befintliga högtalarna på Möllevångstorget och de högtalare som i förra veckan sattes upp på Stortorget monteras på de kamerastolpar som redan finns på plats – för att kunna använda sig av den ström och internetuppkoppling som redan finns i stolparna.
Bild: Hussein El-alawi
Malmö är först ut i Sverige med att pröva högtalare på det här sättet. Polisen kan via högtalarna uppmana människor att skingra sig, till exempel om det är fotbollsmatch och två grupperingar hamnar i klinch med varandra, exemplifierar Jacob Moberg. Eller om det skett en olycka och polisen behöver varna människor.
Att just Stortorget blivit nästa plats som får högtalare förklarar Jacob Moberg med att det just är en plats där det ibland samlas mycket människor för demonstrationer eller torgmöten.
Polisen kan dels spela upp förinspelade meddelanden i högtalarna, dels kan Malmöpolisens yttre befäl eller personal på Regionledningscentralen tala genom högtalarna.
Nästa år ska högtalarsatsningen utvärderas av polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA. Det kan bli fler högtalare på andra platser i Malmö, var exakt är ännu inte klart.
Läs också Högtalare på torgen polisens nya verktyg
Gå till toppen