Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Venezuela får plats i FN:s människorättsråd

Venezuelas ledare Nicolás Maduro i ett tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter 2015. Arkivbild.Bild: Martial Trezzini/Keystone via AP/TT
Venezuela får en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
President Nicolás Maduros regering, som anklagas för en mängd människorättsbrott, beskriver det som en ”historisk seger” och säger att man kommer att verka för fred.
I samband med att tilldelningen tillkännagavs meddelade den venezuelanske justitieministern att 24 oppositionella venezuelaner som fängslats kommer att släppas.
47 länder sitter i människorättsrådet, var och ett på treårsmandat. Venezuela fick en av två lediga platser för syd- och latinamerikanska länder, medan Brasilien fick den andra.
Valet av Venezuela är ”ett slag i ansiktet på landets otaliga offer, som torterats och mördats av regeringsstyrkor”, säger Philippe Bolopion vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.
Över 7 000 personer har dödats utomrättsligt i landet sedan början av förra året, meddelade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, i somras.
Gå till toppen