Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återupptagna sudanesiska fredssamtal

Sydsudans president Salva Kiir (till vänster) tog i måndags emot general Abd al-Fattah al-Burhan, ledare för Sudans styrande övergångsråd, inför fredssamtalen.Bild: Suna/AP/TT
Fredssamtalen mellan Sudans regering och olika rebellrörelser har återupptagits i Sydsudan efter en skakig start. En av de större grupperna hoppade av med hänvisning till anklagelser om att regimen attackerat dess områden. Sedan regeringen utropat ett ”permanent eldupphör” i konfliktområdena gick dock Sudanesiska folkets befrielserörelse-norr (SPLM-N) med på att återvända till överläggningarna.
Samtalen mellan regeringen och två paraplyrörelser för rebeller i de tre delstaterna an-Nil al-Azraq, Darfur och Södra Kordofan började i måndags efter medling av Sydsudan, Uganda och Etiopien. Men snart slog det back i maskineriet när SPLM-N sade sig vara attackerade i sina basområden i Nubabergen.
Enligt Mohammed Hassan al-Teishi, talesperson för regeringens delegation, ska parterna nu diskutera politiska och humanitära frågor liksom säkerhetsläget.
Gå till toppen