Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert: Det handlar om att visa styrka

Protesterna i Katalonien fortsätter efter domarna mot flera separatistledare tidigare i veckan. – Det handlar om att visa styrkan i rörelsen, säger statsvetaren Niklas Bremberg vid Utrikespolitiska institutet.

Ett av de fem demonstrationståg som är på väg till Barcelona under fredagen.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
I måndags dömdes nio separatistledare för uppvigling till fängelse i mellan 9 och 13 år av Högsta domstolen i Spanien. Fängelsedomarna har lett till kraftiga protester. Det har också förekommit flera sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.
Under fredagen ska en ny stor demonstration hållas i Barcelona.
Att det har blivit så omfattande protesterna beror på att det är viktigt för separatisterna att visa styrkan i rörelsen, säger Niklas Bremberg.
– Det handlar om att visa att man kan mobilisera och att den här frågan inte kommer att försvinna.
Katalonien är kluvet när det gäller självständighet. Niklas Bremberg säger att det främst har varit separatistsidan som har demonstrerat.
– Men väldigt många i Katalonien är missnöjda med det politiska läget och vill se en förändring. Det är många fler än de som stödjer självständighet som vill ha en form av politisk förändring.
– Det kan vara många av dem som inte nödvändigtvis stödjer självständighet som också manifesterar i dag (fredag) därför att man är väldigt missnöjd med de här domarna.
Gå till toppen