Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hälften kvinnor på Göteborgs filmfestival

Mirja Wester och Jonas Holmberg vid Göteborgs filmfestival nöjer sig inte med halva bilden. Pressbild.Bild: Sofia Sabel/TT
Hälften av filmerna på Göteborgs filmfestival nästa år ska vara regisserade av kvinnor.
”Att filmbranschen fortsatt är så ojämställd är oacceptabelt. Både sett ur ett rent ekonomiskt och strukturellt perspektiv men inte minst i relation till vilka konsekvenser det får för de filmer som produceras och visas”, säger filmfestivalens vd Mirja Wester i ett pressmeddelande.
Festivalen kallar initiativet ”50/50 vision”. Inspirationen kommer från det internationella ”5050”-projektet som verkar för ökat jämställdhet i filmbranschen.
”Film och rörlig bild är idag det främsta mediet för att berätta historier och öppna upp nya världar och perspektiv. Filmen skapar hjältar, förebilder och känslor hos åskådarna. Därför är det oerhört viktigt med en mångfald bland dem som får skapa film och vars filmer blir visade. Vi nöjer oss inte med halva bilden, utan vill se hela världen i filmen”, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.
Gå till toppen