Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Industriområde i Tygelsjö blir bostadskvarter

Tygelsjö får ett nytt centralt bostadskvarter med radhus, disponentvilla och kanske en restaurang i det gamla godsmagasinet.

Disponentvillan har renoverats för att bli bostad och godsmagasinet i svängen av Tygelsjövägen kan bli restaurang. Mellan dem ska det bli möjligt att bygga bostäder.Bild: Malmö stad
Det är det före detta industrikvarteret längs Tygelsjövägen, mitt emot tomten där silon låg, där detaljplanen nu ändras till bostadskvarter.
Här finns i dag ett äldre godsmagasin och en disponentvilla. Allt övrigt har rivits. Här har tidigare bland annat funnits bilverkstad, Tygelsjö Kemiska Fabrik och ett företag som tillverkade skönhetsprodukter.
Dessutom går den gamla banvallen genom området och är reservat för en eventuell framtida spårbunden kollektivtrafik mot Vellinge.
– Det är roligt att det händer något i Tygelsjö, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sofia Hedén (S) efter att detaljplanen antagits.
Markägaren Solida stenhus planerar cirka tio radhus i två plan med små trädgårdstäppor.
– Så fort detaljplanen vinner laga kraft kommer vi att ansöka om bygglov. Förhoppningsvis kan vi sätta spaden i jorden i vår och ha dem inflyttningsklara om ett år, säger Göran Åkerman på Solida stenhus.
Det gamla godsmagasinet vid Tygelsjövägen kan bli restaurang, butik eller kafé.Bild: Visionsbild Pekka Kärppä
Den gamla disponentvillan är redan renoverad och ska säljas som bostad. Även godsmagasinet har delvis renoverats och är planerat för centrumverksamhet.
– Det kan bli en restaurang eller något annat, det kan Tygelsjö behöva nu när orten växer, säger Göran Åkerman.
Söderut avgränsas området av Saxsprintgränd.
Inför ändringen har fastigheten Tygelsjö 20:5 sanerats från markföroreningar.
Gå till toppen