Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Irländare vill få hem James Joyces kvarlevor

James Joyce kvarlevor bör flyttas från Schweiz till hans hemland Irland, anser invånare i Dublin där författaren föddes. Arkivbild.Bild: Shawn Pogatchnik
En grupp Dublinbor driver en kampanj för att föra tillbaka författaren James Joyce till hans gamla hemstad.
I veckan klubbade fullmäktige i Dublin-förorten Rathgar, där Joyce föddes, igenom ett förslag som går ut på att Irlands regering ska begära att författarens kvarlevor repatrieras från Schweiz där han ligger begraven.
– Det här var något som vi fick höra att hans familj ville och därför förs diskussioner för att skynda på processen. Det var hans önskan och jag tycker att vi ska försöka hedra den och hans ställning, säger fullmäktigeledamoten Dermot Lacey.
James Joyce dog vid 58 års ålder och är begravd bredvid sin fru Nora och andra familjemedlemmar i Zürich. Enligt förslaget ska alla kvarlevor flyttas till Irland innan 100-årsminnet av romanen ”Odysseus”, som gavs ut 1922. Romanen förbjöds i det katolska Irland, vilket innebär att James Joyce vägrade besöka sitt hemland under de sista 29 åren av sitt liv.
Gå till toppen