Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Andersson slutspurtar på Backa teater

Dramatikern och regissören Mattias Anderssons två senaste veckor har varit allt annat än lugna. Mitt i slutspurten inför premiären av “Vi som fick leva om våra liv” kom beskedet att Andersson blir Dramatens nya teaterchef.

Mattias Andersson tar över som ny chef på Dramaten i Stockholm i mars nästa år. Men först slutför han arbetet på Backa teater i Göteborg. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
För två veckor sedan offentliggjordes det att Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare på Backa teater i Göteborg, blir Dramatens nya teaterchef från och med mars nästa år. Samtidigt som strålkastarljuset riktades mot dramatikern var han mitt uppe i slutförandet av föreställningen “Vi som fick leva om våra liv” som har premiär på Backa teater den 18 oktober.
– Det var otroligt mycket de två första dagarna efter att vi gått ut med det, men efter det har alla varit mycket professionella och jag har fokuserat helt och hållet på föreställningen, säger han och fortsätter:
– Efter många år inom den här branschen har jag blivit van vid att jobba under mycket press från yttre omständigheter. När man väl är där i lokalen, så är det samma jobb som görs. Vi skapar samma energi och scenkonst oavsett om det är en föreställning i ett Folkets hus i en småstad eller om det är på Dramatens stora scen.
Även om han genom olika projekt länge har varit en del av Dramaten, så är hans plan att inför våren verkligen gå på djupet med verksamheten och de som arbetar där.
– Så fort premiären är avklarad kommer jag att sätta mig in i det hela i detalj. Jag vill lära känna hela konstellationen och alla människor som jobbar där, för att skapa och förankra ett arbetssätt tillsammans. Jag kommer inte att applicera något recept utifrån utan det blir en process, säger han.
Utan att ta ifrån det nya uppdraget ett uns av glans, medger Andersson att det samtidigt är en sorg att behöva lämna Backa teater efter 13 år.
– Jag är uppvuxen i Göteborg och fick min första teaterupplevelse på Backa teater. Jag känner människorna här och kommer att sakna dem alla. Även ungdomspubliken. Så i den aspekten känns det jättekonstigt att klippa bandet, och väldigt sorgligt.
I föreställningen “Vi som fick leva om våra liv” har ett tvärsnitt av Sveriges befolkning fått resonera kring om och hur de skulle leva om sina liv om de fick chansen.
– Det är en väldigt dramatisk frågeställning, som får människor att i vissa fall problematisera hela sina liv. Det finns en hög densitet i svaren, och den här gången har vi valt att göra föreställningen mer teatralisk – med musik, bilder och stundtals lätthet som förhoppningsvis ger publiken utrymme att själva hinna reflektera under tiden, säger han.
TT: Hur skulle du leva om du fick leva om ditt liv?
– Det är en väldigt svår fråga. Jag har inget bra svar, det är komplexiteten i det hela. Utifrån att jag föddes i den här delen av världen, och har fått möjlighet att arbeta med det jag älskar på den här nivån, finns det inte mycket jag skulle vilja ändra. Men hade jag levt ett helt annat liv, skulle jag nog ha velat arbeta med något där jag verkar helt för andra människors skull. Då hade jag nog fått ett annat slags inre frid.
Fakta

Mattias Andersson

Mattias Andersson är född 1969 och uppvuxen i Göteborg. Han utbildade sig först till skådespelare på Teater- och operahögskolan i Göteborg, men har sedan 1990-talet främst varit verksam som dramatiker och regissör, med pjäser på flera håll i Europa.

Sedan 2006 är han konstnärlig ledare för Backa teater i Göteborg.

Andersson har tilldelats en rad priser och utmärkelser under åren. 2009 tog han emot Svenska teaterkritikernas pris för "Lille kung Mattias", 2013 fick han Svenska Dagbladets Thalia-pris och 2017 internationella Prix d’Assitejs ”award for artistic excellence”, för att nämna några.

Den 1 mars 2020 tillträder han sin nya tjänst som teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten i Stockholm.

Gå till toppen