Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nacka kommun: Väldigt olycklig formulering

Skurubron i Nacka. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nacka kommun svarar nu på kritiken mot att man beställt offentlig konst med krav på att den ska spegla finansiärers värderingar och visa företagslogotyper.
– Formuleringen är väldigt olycklig, det är inte så vi arbetar med konst, säger kulturdirektör Anders Mebius till Kulturnyheterna.
Kraven fanns i ett underlag till en upphandling om tre konstverk vid kommande tunnelbanestationer. Mebius menar att kommunen tillämpar principen om att hålla en armlängds avstånd till den offentliga konsten, men att det ändå blivit fel.
– I en kommun som gör så många upphandlingar som vi så kan man hitta lösryckta meningar som man kan problematisera, säger han.
Nackas styre har också beskyllts för att ha inskränkt den konstnärliga friheten då man gav riktlinjer som ”samhällspositiv” till deltagarna i en muralmålningsfestival.
Enligt Mebius ska kommunen utvärdera saken, men säger att fallet är annorlunda.
– Jag ser inte några större problem med det, och de kommentarer vi fått från invånarna har varit otroligt positiva, säger han till Kulturnyheterna.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel källhänvisning.
Gå till toppen