Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pakistansk man dömd för hädelse på nätet

Fem års fängelse och straffarbete blev domen för den man i Pakistan som publicerat ett Facebookinlägg som ansågs häda islam.Bild: TT
En pakistansk man har dömts till fem års fängelse och straffarbete för att ha publicerat ett Facebookinlägg som ansågs häda islam. Domen är en av de första av sitt slag i Pakistan sedan de kontroversiella lagarna för brott på nätet infördes.
Inlägget som fällde mannen var från 2017 och ansågs innehålla nedsättande kommentarer om högt vördade personer inom islam.
Hädiska kommentarer om islam är ett väldigt känsligt ämne i det djupt konservativt muslimska Pakistan. Att uttrycka sig på ett sätt som uppfattas nedsättande om islam eller profeten Muhammed kan leda till dödsstraff och även obevisade anklagelser har lett till lynchningar och mord.
Pakistan blockerade under två veckor 2010 Facebook på grund av innehåll som ansågs kränka islam. Även Youtube blockerades mellan 2012 och 2016 på grund av en video om profeten Muhammed som orsakade våldsamma protester i den muslimska världen.
Gå till toppen