Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Puigdemont släppt efter förhör i Belgien

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont, som befinner sig i exil i Belgien, har släppts på fri fot efter att i torsdags morse ha infunnit sig hos landets myndigheter med anledning av den arresteringsorder som Spaniens högsta domstol utfärdat mot honom.
Efter att formellt ha informerats om arresteringsordern, och klargjort att han motsätter sig utlämning till Spanien, fick han tillbringa natten frihetsberövad, rapporterar El País.
Strax före lunch på fredagen släpptes han på villkor att han rapporterar var han befinner sig, är beredd att dyka upp till kommande förhör och ber om tillåtelse om han vill lämna landet. Det är samma villkor som utfärdades efter en tidigare arresteringsorder.
Den nya ordern utfärdades i måndags med grund i anklagelser om uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Det är samma brott som flera av Puigdemonts tidigare kollegor i regionregeringen dömts till fängelsestraff på mellan 9 och 13 år för med anledning av deras roll i att bland annat organisera en självständighetsomröstning hösten 2017.
Stora protester väntas under fredagen i Barcelona mot domarna.
Gå till toppen