Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ronny Danielsson får Region Skånes kulturpris

Teaterregissören Ronny Danielsson får ta emot Region Skånes kulturpris på 100 000 kronor. "Jag nästan dånade som kvinnliga skådespelare gjorde på teatern i gamla tider", säger Ronny Danielsson.

Ronny Danielsson tog emot priset via länk.Bild: Bengt Arvidson
Region Skånes årliga kulturpris skulle delas ut på Moriska Paviljongen i Malmö på fredagseftermiddagen. Men pristagaren själv var inte på plats. Han var på resa.
– Jag fick beskedet när jag väntade på bagaget på flygplatsen i Barcelona. Jag nästan dånade som kvinnliga skådespelare gjorde på teatern i gamla tider. Jag blev chockad och mycket, mycket glad.
Orden är teaterregissören Ronny Danielssons. Mannen som utvecklade Studioteatern och på senare år drivit teatern.nu och Teater Inc. Mannen som regisserat otaliga musikaler på Malmö opera och andra stora nordiska scener.
I Region Skånes nominering står det: ”Region Skånes kulturpris 2019 sätter ljuset på en djärv mästare i scenframställning. Han kombinerar det storslagna med det intima i scenkonst som både underhåller och utmanar. Proffs och amatörer står ofta sida vid sida när han med osviklig känsla för nyanser gestaltar berättelser på scenen. Med ett inkluderande arbetssätt, energi och värme har han regisserat allt från stora musikaler på operahus till experimentella, normbrytande teaterföreställningar på otraditionella spelplatser. Region Skånes kulturpris 2019 tilldelas regissören Ronny Danielsson, som med sin orubbliga tro på scenkonstens kraft skapar upplevelser som går rakt in i människors hjärtan, såväl i Skåne som övriga Sverige och Norden.”
– Tänk att en dag få dö med både Malmö stads och Region Skånes kulturpriser i kistan, ett bevis på att mitt arbete har varit viktigt, säger Ronny Danielsson i ett pressmeddelande.
Region Skånes pris Kulturpaletten går till en aktör som stimulerar barn- och ungdomskulturen i Skåne. Årets pris går till Wanås Konst i nordöstra Skåne.
Motiveringen lyder: ”Årets mottagare av kulturpaletten går till en verksamhet som med utgångspunkt i samtidskonst av högsta kvalitet inspirerar och utmanar barn och unga i hela Skåne. I ett lustfyllt lärande möts unga och konstnärer från hela världen – utifrån visionen att alla ska ha tillgång till konsten, oavsett bakgrund, förkunskaper eller funktionsvariation. Den konst som produceras och förmedlas i nordöstra Skåne vill påverka och förändra. Region Skånes kulturpalett 2019 går till Wanås Konst, som öppnar dörrar till konsten och skapar nya kreativa världar, tillsammans med barn och unga.”
Wanås Konst fick ta emot Region Skånes Kulturpalett.Bild: Peter Frennesson
Wanås konsts konstnärliga ledare Elisabet Millqvist är hedrad att få motta priset på 100 000 kronor.
– För oss finns ingen motsättning i att vara en spetsig konstinstitution och att satsa på pedagogisk verksamhet. Vuxenkultur anses fortfarande vara lite viktigare och finare, men barn och unga hjälper oss att vara i framkant, säger hon.
Fakta

De tio senaste mottagarna av Region Skånes kulturpris

2018: Dirigenten Sofia Söderberg

2017: Musikern Emil Jensen

2016: Silversmeden Lars Håkansson

2015: Performanceduon Elin Lundgren och Petter Pettersson från Lilith Performance

2014: Regissören Lukas Moodysson

2013: Serietecknarna Sara Granér och Liv Strömquist

2012: Jazzpianisten Jan Lundgren

2011: Fotografen Gerry Johansson

2010: Skådespelaren Pernilla August

2009: Arrangören Julius Malmström

Gå till toppen