Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyskt flyg har upptäckt oljeutsläpp utanför Ystad

Kustbevakningen ryckte under fredagen ut till kusten utanför Ystad för att ta hand om ett befarat 9 000 liter stort oljeutsläpp. Men ingen olja hittades – troligen finns den under vattenytan. Och kan istället dyka upp först på land.
– Det gäckar oss, säger Mattias Lindholm, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Kustbevakningen har skickat två fartyg till kusten utanför Ystad efter ett oljeutsläpp.Bild: Marcus Larsson
Oljeutsläppet upptäcktes av ett tyskt övervakningsflyg på fredagsmorgonen. Kustbevakningen skickade ut flygplan samt två fartyg för att försöka hitta oljan, som beräknades ha en ”utbredning på 3 000 x 100 meter”.
Men när mörkret lagt sig stod Kustbevakningen inför en bister verklighet. Ingen olja hade hittats. Olika typer av olja kan, beroende på väder och temperatur, reagera på olika vis i vattnet. Den kan också lösas upp.
I detta fall tror Kustbevakningen att oljan hamnat någon meter under vattenytan.
– Vi vet av erfarenhet att den kan finnas, men dold under vattenytan, säger Mattias Lindholm, kommunikatör vid Kustbevakningen.
Flygplan och fartyg som var inblandade i sökandet efter oljan fick under fredagskvällen ge upp jakten när mörkret lade sig över Östersjön.
– Det pausas i mörkret, eftersom vi inte sett någon olja. Då får det pausas tills det blir ljust, säger Mattias Lindholm.
Kustbevakningen befarar nu att oljan blir synlig först när den når land. Saneringsarbetet blir i så fall besvärligare då oljan inte kan tas upp av fartyg.
Var oljan, som under fredagseftermiddagen drev drygt 18 kilometer sydost om Ystad, kommer ifrån är okänt.
En förundersökning om brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg har inletts.
Gå till toppen