Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

320 åt sig fram genom centrum

Femte upplagan av Moveat hölls på lördagen. Tio restauranger och 320 personer deltog.

Andrea Gunnarsson och Albin Larsson, bägge deltagare i matarrangemanget Moveat.Bild: Eskil Fagerström
En välbesökt lördag i Lunds centrum blev extra välsmakande för drygt 300 deltagare i Moveat. För ett enhetspris kunde deltagarna provsmaka mat på ett tiotal restauranger i valfri ordning.
På Hovby nr 9 satt därför två färska Lundabor, studenterna Andrea Gunnarsson och Albin Larsson, och granskade programbladet.
– Det jag tänker på med Lund som matstad är att det finns så många olika kulturers mat här. Inte bara pizzerior, som i en del andra städer, tyckte Albin Larsson, som vuxit upp i Kalmar.
Andrea Gunnarsson kom till Lund från Halmstad för ett år sedan för att studera.
– Så här långt har jag varit mest på Ishiri och La Cucina. Så det här blir ett bra sätt att prova lite nya ställen, sade hon.
Charlotta Ranert började med Madamilen i Skanör 2016. Sedan dess har hennes koncept med matvandringar tagit fart och finns nu i en lång rad svenska städer. ”Nästa år prövar vid i Finland och Norge", berättar hon. Till vänster kollegan Sanna Ohlander.Bild: Eskil Fagerström
I entrén till restaurang Ishiri på Bytaregatan stod Sanna Ohlander och Charlotta Ranert. Den förra är projektledare, den senare vd för det företag som står bakom själva Moveat-konceptet.
– Jag har jobbat med mat länge, bland annat hade jag hand om maten när Eurovision var i Malmö. De senaste åren har jag arbetat för Nordiska ministerrådet med att marknadsföra skandinavisk mat, berättar Charlotta Ranert.
För några år sedan tyckte hon att det var dags att göra något för att stötta det lokala kulinariska systemet. Resultatet blev Madamilen, som arrangerades för första gången i Skanör-Falsterbo hösten 2016.
Men när Charlotta Ranert häromåret flyttade till Stockholm stötte namnet på problem. ”Madamilen”, låg inte rätt i mun på stockholmarna; därav namnbytet till Moveat.
– Nu finns vi i alla stadsdelar i Stockholm och i alla större skånska städer. Nästa år ska vi börja i Finland och Norge, berättar Charlotta Ranert.
De bästa stunderna är när deltagare tackar för att ha fått hjälp att upptäcka nya sidor av sin stad.
– Häromdagen kom en äldre kvinna från Landskrona och tackade. ”Jag har bott här i 58 år, och idag har jag upptäckt tre nya ställen jag inte kände till tidigare”. Då blir man glad!
Till förutsättningarna för konceptet hör också att lördagsförmiddagar vanligen brukar vara ganska lugna på restauranger. En matvandring passar alltså väl in i tid – särskilt om det blir lite merförsäljning av dryck till bjudrätten.
Vid ett fönsterbord på Mat & Destillat satt vännerna Anne-Sofie Krook och Anne Kristiansen och smakade på en bit friterad grissida. Det var långt ifrån deras första stopp; de hade redan hunnit beta av både Skissernas, La Cucina, Kulturen och Ishiri.
– Men det är ganska små portioner, så det går bra, sa Anne Kristiansen.
Vad tycker ni om Lund som matstad?
– Det har blivit bättre, särskilt jämfört med när jag kom hit för 38 år sedan. Och det är tur att restaurangerna finns, för många butiker i centrum har ju slagit igen på senare år, sade Anne Kristiansen.
– Jag tycker också det är kul med aktiviteter i stan som inte riktar sig till studenter. Och där här är väldigt mysigt – att promenera och få sig en munsbit emellanåt, sa Anne-Sofie Krook.
Mysigt att promenera och äta, tyckte väninnorna Anne Kristensen (till vänster) och Ann-Sofie Krook.Bild: Eskil Fagerström
Gå till toppen