Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortfarande inga spår av oljeutsläppet

Fartyget Amfitrite har deltagit i Kustbevakningens insats. Arkivbild.Bild: Kustbevakningen
Trots sökinsats både till sjöss, i luften och på land har det oljeutsläpp som Kustbevakningen letat efter i vattnet sydost om Ystad sedan i fredags fortfarande inte hittats.
”Vi ligger kvar i samma beredskap och med bibehållen förmåga åtminstone till i morgon”, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Gustafsson enligt ett pressmeddelande på lördagskvällen.
Utsläppet på runt 9 000 liter mineralolja sågs av myndighetens personal i luften senast under fredag eftermiddag. Då konstaterades en utbredning i ett tre kilometer långt och 100 meter brett bälte nästan två mil sydost om Ystad.
Sedan dess har inga spår av oljan synts till och Kustbevakningen misstänker att oljan sjunkit och rör sig under ytan, alternativt att den till och med har lösts upp. Värst är om den driver under ytan mot land, enligt Fredrik Gustafsson.
Kustbevakningens övervakningsflyg fortsätter sökandet under söndagen och resultatet av det kommer att ligga till grund för beslut om det fortsatta arbetet.
Gå till toppen