Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund svämmar över av konst under Konstkvällen

Den är vackrast när det skymmer. Konsten, alltså.
Årets Konstkväll i Lund inträffar denna lördag, klockan 17-23.
Hela 27 olika ställen bjuder tillsammans på målningar, skulpturer, installationer, krokimålning på stan, ateljébesök och prova-själv.

Moa Lönn bland sina skulpturer i Domkyrkoforum.Bild: Ingemar D Kristiansen
I Domkyrkoforum presenterar konstnären Moa Lönn, inflyttad till Södra Sandby för två år sedan, sin första skånska utställning. Hon visar lerskulpturer och animationer gjorda på Ifö Center i Bromölla, där hon just nu är artist in residence.
– Jag kom dit i april i år och blev fascinerad; så många människor har gjort saker i lera på den här platsen. I Ifö-verkens industrimuseum finns en 2 500 år gammal gravurna, de använde leran här redan på den tiden.
Sedan tidigare hade Moa Lönn funderat över människans ingrepp i naturen.
– Det där är ju väldigt sammansatt. Vi behöver naturen för att kunna göra vissa saker, vi är beroende av den för att kunna leva, verka och arbeta. Och vi själva är ju också natur.
Moa Lönns skulpturer, på podier lånade från Ifö-verken, liknar galler och burar. Och det är också en sådan form som oavbrutet växer fram och faller samman i den animerade filmen bredvid.
– Man kan tänka på olika sätt om formerna, att man är inlåst i ett system, men också att systemet kan brytas loss och förändras.
I Domkyrkoforums fönster hänger hennes färgglada ansikten, vissa ledsna, andra glada.
– När man själv blir orolig för klimatet tänker man på kommande generationer, men också på vad de som levt tidigare har gjort och vad de satt för spår. Man kan vara ledsen eller glad, oroa sig för framtiden eller välja att inte tänka på den. Som Janusansikten blickar de här ansiktena både framåt och bakåt.
Moa Lönn uppskattar att ställa ut i en lokal som inte är självklar som galleri.
– Hit kommer folk som kanske inte är så vana vid att kolla på konst, men kanske upptäcker att de tycker det är roligt.
Vid sidan av sin egen konst arbetar Moa Lönn mycket med Skapande skola-projekt, närmast nu i Ystads kommun, där hon ska göra filmer om klimatet med eleverna i årskurs tre.
– Spännande att komma ut och prata med barnen och bra att de får träffa en konstnär och se att man kan ha konst som yrke. Många skolor jobbar vidare med detta, det taktila kring den mjuka leran kopplat med tekniken att göra film.
Moa Lönn har ännu inte haft några Skapande skola-projekt i Lund, men redan söndagen den 27 oktober är hon tillbaka i Domkyrkoforum för att låta barn just göra leranimationer.
På www.krognoshuset.se finns hela Konstkvällsprogrammet.
Gå till toppen