Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tretusenåriga kistor intakta i Konungarnas dal

30 välbevarade kistor, omkring 3|000 år gamla, har hittats i dödens dal i Luxor i Egypten.Bild: AP/TT
Egyptens departement för antikvarier visade på lördagen upp 30 gamla träkistor. Samtliga var extremt välbevarade trots att de en gång begravdes i nekropolen Asasif i Konungarnas dal i Luxor för runt 3 000 år sedan.
Upptäckten av kistorna nära Nilens strand är ett av de största och viktigaste fynden de senaste åren, enligt representanter för departementet vid visningen.
Kistorna – med kvarlevor av män, kvinnor och barn – hittades en meter under jord prydligt uppställda i två rader. Träkistorna har både inskriptioner och målningar i svart, grönt, rött och gult föreställande ormar, fåglar och lotusblommor förutom hieroglyfer.
Mostafa al-Waziri, ordförande för högsta rådet för antikviteter, berättar att kungliga sarkofager hittades på platsen vid arkeologiska utgrävningar redan på 1800-talet, med då upptäcktes inte träkistorna som tros ha tillhört religiösa ledare och deras familjer.
Gå till toppen