Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Oscarsson: En ”Watchmen” för vår tid

”Tv-serien, med stjärnor som Don Johnson och Jeremy Irons, har till skillnad från filmen åtminstone ambitionen att kommentera samtiden. Den tar avstamp i Watchman-mytologin för att berätta om hur det rasistiska arvet genomsyrar det amerikanska samhället och poliskåren”, skriver Mattias Oscarsson.

HBO-serien ”Watchmen”, av Damon Lindelof (”The leftovers”) är en fortsättning på den klassiska serieromanen med samma namn.Bild: HBO Nordic
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
När Time för några år sedan listade de 100 bästa moderna engelskspråkiga romanerna vek tidskriften en plats åt en tecknad serie, dessutom en om superhjältar. Författaren Alan Moores och tecknaren Dave Gibbons ”Watchmen” (1985) har vid sidan av en handfull serieromaner, bland annat Art Spiegelmans ”Maus”, lyckats ta sig igenom det finkulturella nålsögat och kvalitetsstämplats som Stor Litteratur.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen