Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tretton kommuner vill ha nytt fängelse

Majoriteten av Svedalaborna röstade emot att en anstalt skulle byggas i kommunen. Nu har tretton andra kommuner anmält sitt intresse. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Efter en folkomröstning i fjol backade Kriminalvården från sina planer på att bygga en klass två-anstalt i skånska Svedala.
Nu är tretton andra kommuner istället intresserade av att få anstalten till sin kommun, rapporterar Ekot.
De kommuner som har anmält sitt intresse är Kristianstad, Hässleholm, Karlskrona, Hörby, Forshaga, Klippan, Emmaboda, Eskilstuna, Osby, Sundsvall, Vilhelmina, Ånge och Luleå.
Den nya anstalten beräknas ge 250 nya arbetstillfällen.
– Självklart är det här viktigt för oss. Det handlar om hundratals jobb. Anstalten skulle bli en av de största arbetsgivarna vid sidan om kommunen själv, säger Hans Bertil Sinclair (M), kommunalråd i Klippan, till radion.
Folkomröstningen i Svedala genomfördes efter att 2 300 namnunderskrifter samlats in av motståndare till fängelset. Fler än 7 000 röstade nej och strax under 3 000 personer röstade ja. Bland motståndarna fanns det många som ansåg att en anstalt skulle göra Svedala otryggt.
Gå till toppen