Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi har stora möjligheter att med våra val påverka hur framtiden ser ut

Om någon går före kan det minska kostnaderna för andra, som med vindkraften, skriver Fredrik Andrén-Sandberg.Bild: JOHAN NILSSON / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Bra att protestera mot klimatförstörelsen - men nu är det dags för nästa steg i engagemanget!
Vi befinner oss just nu i en helt unik tidsperiod i människans historia. Bieffekterna av det vi gör som människor har nu blivit så betydande att vi faktiskt är på väg att knuffa vår planets klimat- och ekosystem över tröskelpunkter där vi inte längre kan stoppa de dramatiska förändringar som kan komma att följa.
Frustrationen över detta har nu gjort att stora skaror med människor har gått ut och klimatstrejkat, för att visa beslutsfattare och företag att vi kräver förändring.
Protestaktioner och strejker har tidigare lett till goda resultat såsom allmän rösträtt och arbetsrättslagar. Det som skiljer denna gången är att problemet inte går att fixa genom att beslutsfattare ändrar en enskild lag. Snarare är det denna gången hela vår moderna infrastruktur och industri som måste ställas om i grunden, samt hur vi själva faktiskt konsumerar tjänster och produkter.
Att tusentals personer samlas för att protestera mot klimatförstörelsen kan därför ses som ett bra första steg, men nu behöver vi tillsammans ta det till nästa nivå som ger en verklig direkt positiv inverkan på klimatet.
Det finns nämligen en stor mängd saker som vi själva kan göra för att faktiskt radikalt ändra hur det globala ekonomiska maskineriet fungerar. Möjligheten att rösta på de politiker man tror bäst tar sig an frågan var fjärde år är dock bara en delmängd av detta, där det är nog så viktigt att ta kontroll över vad man lägger sina pengar på, varje dag!
Företag och industrier är ansvariga för stor del av de utsläpp som uppkommer globalt, men enbart för att deras produkter efterfrågas och konsumeras av oss. Om vi vill att samhället ska ställa om, måste vi därför också använda vår makt som konsumenter att faktiskt se till att de produkter vi köper produceras på ett riktigt sätt. Företag och länder är inte dummare än att de då reagerar genom att erbjuda de produkter och tjänster som vi efterfrågar.
Vi har därmed stora möjligheter att förbättra världen genom hur vi väljer att konsumera och leva. Vi som konsumenter kan välja att köpa en elbil eller biodriven bil istället för en fossil bil, se till att andra produkter vi köper har låga utsläpp, men framför allt också vara tidiga användare av nischprodukter som gör positiv skillnad så att dessa kan utvecklas till attraktiva produkter för massmarknaden.
Om vi köper solceller eller vindkraft i Sverige, driver det nämligen ner kostnaden för solceller och vindkraft i hela världen - vilket gör att tekniken byggs ut i andra områden där de kanske än mer behövs. Exempelvis innebar Tysklands tidiga lokala utbyggnad av solenergi att forskning och storskalsfördelar drev ner kostnaden till kostnadseffektiva nivåer, så att vi idag kan bygga ut solenergi globalt utan aktivt stöd i stora delar av världen. Kostnaden för havsbaserad vindkraft har sjunkit med över 70 procent på bara fem år, till stor del på grund av att Storbritannien, Tyskland, Danmark och faktiskt även Sverige gick före och byggde ut parker i ett tidigt skede - vilket innebär att man idag utvecklar havsbaserad vindkraft i alla världsdelar utom Antarktis med enorm nytta för klimatet.
På samma vis kan vi idag som konsumenter börja välja fossilfri cement och stål till våra byggnader, två byggmaterial som idag globalt står för mer än åtta gånger så stora utsläpp som hela världens flygtrafik tillsammans. Vi kan på samma vis börja kräva att våra kläder, som idag står för 10 procent av de globala klimatutsläppen, har en lägre klimatpåverkan, samt att grödorna vi äter hjälper till att binda kol i jorden istället för att släppa ut den till atmosfären.
Dessutom har vi både tekniken och resurserna i Sverige för att faktiskt kunna lösa problemen och på köpet få bättre livskvalitet och levnadsstandard samtidigt som vi skapar en mängd olika jobb för både denna och framtida generationer. Så frågan vi bör ställa oss med våra exceptionella möjligheter är faktiskt; ”Om inte vi kan ställa om - vem kan det då? Och om inte vi ska göra det nu - vem ska göra det när?”
Faktum är att vi just nu befinner oss i en fantastisk tid i mänsklighetens historia. Föreställ er att vi kan bli generationen som vänder den globala uppvärmningen. Generationen som lämnar efter oss fler träd i marken och mer fisk i haven än när vi kom hit. Att vi lämnar våra framtida medborgare med mer framtidstro och livskvalitet än vi fick ärva när vi kom hit. Att bli den första generationen på minst 300 år som lämnar planeten i ett bättre skick till våra barn än hur vi fick den från våra föräldrar.
Vi lever just nu i en fantastisk tid av möjligheter och klimatvilja. Låt oss ta tillvara på den tillsammans!
Fredrik Andrén-Sandberg Flyingeby
Gå till toppen