Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lotte Möller och Patrik Svensson kan få Augustpriset

En bok om ålar och en om bin är två skånska vinstchanser när Augustprisgalan avgörs den 25 november. Patrik Svensson och Lotte Möller är bägge nämligen nominerade till priset för årets fackbok.

Lotte Möller och Patrik Svensson.Bild: Tom Wall och Berit Roald
En är rutinerad i August-sammanhang och en är nykomling. En är från Lund och en från Malmö. En är kvinna och en är man. Men bägge två har det gemensamt att de är August-nominerade för böcker om hotade djurarter.
Lotte Möller har skrivit många trädgårdsböcker genom åren och några av dem har August-nominerats: ”Trädgårdens natur” 1992 och ”Citron” 1997. På måndagen var det dags igen. Möllers bok om samspelet mellan bin och människor blev en av sex Augustnominerade böcker i fackklassen.
– Man blir såklart jätteglad. Idag gör man så mycket mer av August-nomineringarna än vad man gjorde på 90-talet. Då fick man veta vilka de andra nominerade var när man kom till galan. Nu är det lite mer cirkusaktigt med fotograferingar, intervjuer och mingel, säger Lotte Möller.
Patrik Svensson, medarbetare på HD och Sydsvenskans kulturredaktion, har däremot inga andra böcker på sitt cv. Debutboken ”Ålevangeliet” har rönt enorm uppmärksamhet och de utländska förlagen har slagits om rättigheterna. Patrik Svensson beskriver det som att befinna sig inne i en dröm.
– Man sitter och skriver en bok i sin ensamhet och förväntar sig inte så mycket. Sen får man jättefina recensioner, underbart mottagande från läsare, bra försäljning och så allt det här med utlandet. Nu kommer körsbäret på toppen – en August-nominering, säger Patrik Svensson.
Vad betyder en August-nominering för dig?
– Det är jätteroligt och det är en bekräftelse. Fackboksklassen spänner över så många olika slags böcker, så det är verkligen inget man kan förvänta sig, säger Patrik Svensson.
Men ”Ålevangeliet” är inte bara en bok om ålar, utan även en historia om hur ålar förde Patrik Svensson och hans pappa samman.
– Jag har sagt det tidigare – att min pappa var en vanlig människa i många bemärkelser och inte en person som man normalt skriver böcker om. Därför är det något vackert över att hans berättelse nu ska läsas av folk i andra länder, men också att boken nu är nominerad till en August och ska ligga där jämte böcker om Alfred Nobel och Selma Lagerlöf, säger Patrik Svensson.
Hälften av de sex nominerade i fackboksklassen är nämligen böcker om svenska ikoner: Alfred Nobel, August Strindberg och Selma Lagerlöf. Men där finns också de två skånska böckerna om bin och ålar. Både Lotte Möller och Patrik Svensson ser att det finns en orsak till ett ökande naturintresse.
– Det är inte en slump. Jag tror att det är kopplat till det stora hotet mot allting. Klimatförändringar och konsekvenserna av massutrotningen av arter. Vi intresserar oss för det vi är på väg att förlora, säger Patrik Svensson.
– Det är klart att det är ett jätteviktigt ämne nu när vi ser alla hoten som allt levande utsätts för. Att det var så illa med ålar visste jag inte förrän jag läst Patriks bok. Bina har det inte heller bra, säger Lotte Möller.
Hur påverkar sådant här skrivandet?
– Ja, det är kanske det negativa med allt detta. Det blir inte så mycket skrivet. Jag har inte kommit igång med något nytt, men jag har förhoppningar, säger Patrik Svensson.
– För min del är det lite som vanligt. Jag har lite olika idéer som skvalpar runt och så får vi se vad jag sen tar tag i. Det är svårt att veta när något ska gå bra. Min bästa bok handlar om begravningar, men med den hände det ingenting. Jag fick hålla två föreläsningar och på den ena kom det tio personer och på den andra en. Med den här boken går det mycket bättre, skrattar Lotte Möller.
Fakta

Alla nominerade till Augustpriset

Årets svenska skönlitterära bok

”Barnet. En sonettkrans”, Olivia Bergdahl, Ordfront.

”Väderfenomen”, Anna Fock, Natur & Kultur.

”Odenplan”, Daniel Gustafsson, Nirstedt/litteratur.

”Osebol”, Marit Kapla, Teg Publishing. Läs mer.

”W”, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag. Läs mer.

”Testamente”, Nina Wähä, Norstedts. Läs mer.

Årets svenska fackbok

”Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf”, Anna-Karin Palm, Albert Bonniers förlag. Läs mer.

”Världens yttersta platser. Judiska spår”, Peter Handberg, Bokförlaget Faethon.

”Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”, Patrik Svensson, Albert Bonniers förlag. Läs mer.

”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”, Ingrid Carlberg, Norstedts.

”Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker”, Lotte Möller, Norstedts.

”Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna”, Alexandra Borg & Nina Ulmaja, Atlantis.

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

”Sen kom vintern”, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget.

”Mitt storslagna liv”, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren.

”Vänta på vind”, Oskar Kroon, Brombergs.

”Tiger, Tiger, Tiger”, Åsa Lind & Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren.

”Jordgubbsbarnen”, Sara Olausson, Rabén & Sjögren.

”Dyksommar”, Sara Stridsberg & Sara Lundberg, Mirando Bok.

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

”Hjärtat”, Allis Sääsk Berglund, Stockholm.

”Förfäders vördnad”, My Danvind, Strängnäs.

”Rött, rött nagellack”, Amelie T Matousek, Västra Frölunda.

”Den bästa dagen”, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby.

”Blunda så ser du”, Alice Nylander, Strömstad.

”En ospelad fiol”, Emma-Karin Rehnman, Lidingö.

Gå till toppen