Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ann Lingebrandt: Årets Augustnominerade fackböcker är de som väcker min läslust

Listan med nominerad skönlitteratur är en oförutsägbar blandning, skriver Ann Lingebrandt.

Marit Kaplas debut ”Osebol” är det roligaste valet bland de skönlitterära nominerade, skriver Ann Lingebrandt.Bild: Trinidad Carrillo
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ska det bli en repris på fjolårets irriterade debatt om de skönlitterära Augustprisnomineringarna? Då saknades flera favoriter på listan och istället för glansfulla kändisförfattare var där oväntade namn som Karin Smirnoff, Björn Runeborg, Kenneth Hermele och sedermera vinnaren Linnea Axelsson. Antagligen inte. Den här gången kan vi kritiker känna oss lugna med att i alla fall två av de mest förhandstippade kvalat in. Först och främst Steve Sem-Sandbergs Woyzeck-fantasi ”W”, som nog är årets mest kritikerhyllade svenska roman. Och så Nina Wähäs tornedalska tegelsten ”Testamente”, om tolv syskon med en våldsam far på en fattig finsk bondgård.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen