Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Malmö borde lämna energin åt marknaden.

Malmö stad vill se mer solpaneler på taken.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Om drygt tio år ska Malmö gå till 100 procent på förnybar energi, är målet.
Men det är trögt i portgången. Idag kommer cirka 23 procent av all energi från förnybara energikällor. I nuvarande utbyggnadstakt kommer bara 31 procent av den energi som förbrukas i Malmö år 2030 att vara förnybar, bedömer Simon Chrisander (L), kommunalråd med ansvar för miljö- och stadsbyggnad.
Så Chrisander har en idé. I Malmö finns massor av industribyggnader med massor av takyta som skulle kunna täckas av solpaneler och på så sätt producera massor av lokal, förnybar energi.
Kommunledningen, en koalition av S och L, beslöt på måndagen att gå vidare med idén. Målet är att skapa "ett i första hand majoritetsägt kommunalt bolag" som ska investera i solceller på industritak.
"Med det här bolaget vill vi göra det lätt för det lokala näringslivet att säga ja till grön el. Bolaget ska göra långsiktigt bra investeringar som kombinerar affärsnytta och klimatnytta för alla inblandade", säger Chrisander enligt ett pressmeddelande.
Tanken i sig, att utnyttja dessa stora, tomma takytor för energiproduktion, låter i förstone självklar. Frågan är bara varför detta inte är en uppgift som med varm hand kan lämnas åt marknaden.
Det är knappast särskilt komplicerat för en fastighetsägare att skaffa solpaneler idag. Det finns ett stort antal företag som erbjuder detta, som Eon, Kraftringen och Öresundskraft.
"Vi tar fram en lösning som passar just ditt företag eller din fastighet och hjälper dig hela vägen, från planering till färdig installation", lovar Eon på nätet.
Inte heller finansieringen borde, med dagens låga räntor, vara något oöverstigligt hinder.
Solenergi är dessutom redan i nuläget rejält subventionerad. Företag som installerar solpaneler kan få ett statligt solinvesteringsstöd på 20 procent av kostnaden vid installation. För överskottsel som säljs tillbaka till nätet under sommarmånaderna utgår en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme.
Enligt Chrisander är solpanelerna betalda efter cirka tio år, solcellerna fungerar i kanske upp till 40 år: "en ofantligt bra investering", sammanfattar han.
I ljuset av detta framstår det som än mer av en gåta varför Malmö stad skulle behöva blanda sig i leken – är det så lönsamt att satsa på solpaneler borde företagen inte behöva övertalas.
Och rent praktiskt: Vad skulle ett nystartat kommunalt bolag kunna tillföra som inte de företag som redan finns på marknaden, har lång erfarenhet och kompetens inom området, redan kan erbjuda?
Kommuner ska inte med hjälp av skattemedel konkurrera med näringslivet, vilket detta i praktiken riskerar att leda till. Inte heller är det givet att kommunpolitiker vet bättre än ägarna vilken energilösning som passar det enskilda företaget bäst.
Om regelverket möjligen är så komplicerat att det avskräcker från att investera i solpaneler, förenkla då reglerna.
Att så många tak är tomma har kanske en logisk förklaring.
Gå till toppen