Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Seinfeld-val” i Kanada kan bli Trudeaus fall

Måndagens parlamentsval i Kanada kallas ”Seinfeld-valet” – ett val om ingenting. Inte ens en procentenhet skiljer premiärminister Justin Trudeaus Liberala partiet från den konservativa oppositionen. En politisk rysare, alltså – men bland väljarna är intresset svagt.

Jagmeet Singh, socialdemokratiska NDP:s ledare, har seglat upp som en favorit inför årets val.Bild: Nathan Denette/AP/TT
Inte sedan 1935 har en kanadensisk premiärminister förlorat makten efter första mandatperioden, enligt AP.
Ändå kan det vara dit det barkar för den 47-årige premiärministern Justin Trudeau, som vann en skrällseger i parlamentsvalet 2015. Under Trudeau har Kanada positionerat sig som en progressiv antites till sin granne i söder, som tagit en konservativ riktning under Donald Trump.
Men den tidigare så omhuldade Justin Trudeaus popularitet dalar, inte minst bland unga väljare. Under sin tid vid makten har premiärministern sett sig insnärjd i flera obekväma skandaler – han anklagas bland annat för att ha försökt stoppa åtalet mot ett korruptionsanklagat företag, och för rasism sedan en gammal video visar honom med ett mörkmålat ansikte, så kallat ”brownface”.
Trudeaus Liberala partiet balanserar nu på runt 30 procent i opinionsmätningarna, enligt kanadensiska CBC, som sammanställer siffrorna i realtid. Det är ungefär samma siffra som Konservativa partiet, lett av 40-årige Andrew Scheer.
Det tyder på att inget parti kan räkna med en majoritet i underhuset efter måndagens val.
Frågor om ekonomi och sjukvård har styrt kampanjdebatten, enligt CNN , med löften om skattesänkningar och välfärdssatsningar från både Liberala partiet och Konservativa partiet.
Men bristen på en enda, brinnande fråga som engagerar väljare har gett årets val smeknamnet ”Seinfeld-valet” – en blinkning till den kultklassade tv-serien, Seinfeld, som ofta beskrivs som en serie om ingenting alls.
2015 talade bedömare om hur Justin Trudeaus progressiva vision för Kanada, ”Trudeau-effekten”, drev rekordmånga unga väljare till urnorna. Valdeltagandet mellan väljare i åldrarna 18-34 steg med 17 procentenheter, enligt Financial Times.
Fyra år senare är många väljare besvikna över kampanjen, som i stället för nya, politiska visioner kommit att kretsa kring hajpade skandaler och smutskastning, enligt CNN.
Medan Kanadas två största partier fajtas om en marginell förstaplats, har de mindre kandidaterna vind i seglen.
Socialdemokratiska NDP har fått draghjälp av Jagmeet Singh, vars sansade sätt att hantera frågor som rasism har imponerat på väljare, enligt institutet Campaign Research, som i en mätning från förra veckan dubbade Singh till den mest populära partiledaren.
Det senaste årets klimatdebatt – extra hett sedan Greta Thunberg besökte Montreal mitt under valupptakten – har också gett en skjuts för landets miljöparti De gröna.
Rättad: I en tidigare version angavs fel procentenhet för ungas valdeltagande.
Fakta

Val i Kanada

Det kanadensiska parlamentet består av två kammare – senaten och underhuset. Det val som sker måndagen den 21 oktober gäller underhuset, vilket sker vart fjärde år i Kanada. Där sitter 338 ledamöter.

Preliminära resultat väntas på måndagskvällen lokal tid.

Opinionsmätningar, uppdaterade den 20 oktober och sammanställda av CBC, visar följande siffror:

Konservativa partiet: 32 procent

Liberala partiet: 31,8 procent

NDP: 18 procent

De gröna: 7,7 procent

Québec-blocket: 7,1 procent

Progressiva konservativa partiet: 2,5 procent

Källor: UI/Landguiden, CBC

Gå till toppen