Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beijer Ref ökar omsättning under tredje kvartalet

Kylgrossisten Beijer Ref ökar omsättningen och resultatet jämfört med samma period föregående år. Samtidigt går Malmöbolagets rörelsemarginal marginellt ner.

Per Bertland, vd Beijer Ref AB.Bild: Jenny Leyman
Nettoomsättningen landade på fyra miljarder kronor, vilket är en ökning med 9,6 procent varav 5,2 procent är organiskt. Rörelseresultatet steg med 19 miljoner till 358 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen under kvartalet gick marginellt ner till 9,1 procent jämfört med 9,4 procent för motsvarande period förra året.
– Den främsta anledningen är fortsatt nedåtgående prisutveckling för köldmedier, säger koncernens vd Per Bertland.
Per Bertland vidhåller att prisnedgången kommer att stabiliseras, men att det inte är något man har sett ännu:
– Vi har bedömt periodiciteten fel. När vi nämnt det här förut har vi inte haft hundra procent klart för oss varför priserna går ner. Vad orsaken är är vi mer säkra på nu och tyvärr är det så att det förekommer en illegal import av kylmedier från Kina och den volymen är större än vi trott. Nu vidtar starkare kontroller och starkare sanktionsåtgärder, säger han.
Beijer Ref drivs av utfasningsprogrammet enligt den europeiska F-gasförordningen, det vill säga minskning av utsläppen av fluorerande växthusgaser, som pågår fram till 2030.
– Min bedömning är att vi har goda möjligheter att fortsätta växa, trots osäkra omvärldsfaktorer. Förvärv är en viktig del av strategin och utvärderas löpande. Bolagets likviditet är god och koncernen har ett starkt kassaflöde, vilket innebär att vi har kapacitet att genomföra ytterligare förvärv.
Beijer Ref upplever en stor efterfrågan inte minst i Europa.
– Efterfrågan på miljövänliga kylaggregat har bara börjat, marknaden framför oss är mycket stor. Hade vi haft större produktionskapacitet än vi har idag hade vi kunnat leverera mer, säger Per Bertland.
Gå till toppen