Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pensionärer tar strid mot försäljning av Folkets hus

Renoveringen av Folkets hus i Svedala skulle kosta runt 15 miljoner. Därför är planen nu istället att sälja eller riva byggnaden. Det har fått kommunens pensionärsorganisationer att protestera.

Lena Gustafsson, Eva-Britt Johansson och Björn Jönsson vill rädda kvar Folkets hus som samlingslokal bland annat för pensionärsföreningarna. Verksamheterna håller kommunens seniorer aktiva och friska, menar de. "Det ger en meningsfull vardag för alla äldre som vill", säger Lena Gustafsson.Bild: Emelie Malmros
Renoveringen av Folkets hus skulle bli betydligt dyrare än man först räknat med. Det ledde till att kommunägda Svedab vid sitt senaste styrelsemöte beslutade att stoppa planerna, och istället arbeta för en försäljning eller rivning.
Folkets hus har samtidigt, efter översyn av kommunens lokaler, pekats ut som ett objekt som utnyttjas för lite – med en hyra på över en miljon kronor per år för kultur och fritid, men bara en hyresintäkt på runt 100 000 kronor.
– Det är nästan en miljon som man skulle kunna använda till annat, till ungdomsverksamhet eller utbildning och skola exempelvis, sa Svedabs styrelseordförande Linda Allansson Wester (M) till Sydsvenskan i förra veckan.
Ett uttalandet som fick kommunens pensionärsorganisationer att reagera starkt.
– Jag har inget emot att man satsar på ungdomsverksamhet eller skola. Men var finns vi pensionärer, är vi inte viktiga? säger Eva-Britt Johansson, från SPF seniorerna.
– Jag undrar om man vet hur mycket aktiviteter vi har, och hur många vi sysselsätter per vecka. Det är värt den miljonen och lite till, säger Björn Jönsson, ordförande i PRO och som själv sitter i Svedabs styrelse för Socialdemokraterna.
Folkets hus i Svedala stod klart 1907.Bild: Mats Amnell
Båda sitter också i kommunala pensionärsrådet. Det gör även Lena Gustafsson från pensionärsförbundet SKPF.
De tre är överens om att föreningarnas verksamheter är viktiga för att hålla kommunens äldre aktiva och friska.
Föreningarna PRO och SPF, med cirka 700 respektive 600 medlemmar i Svedala, har regelbundet verksamheter i Folkets hus. Som medlemsmöten, danser, studiecirklar och qi gong. Vissa evenemang kan locka en bra bit över 100 personer.
Om Folkets hus försvinner som samlingslokal räknar de med att behöva lägga ner åtminstone vissa av sina aktiviteter, som de stora danserna.
– Man hänvisar till Aggarpshallen, men den ligger inte centralt. Det är en väldigt viktig aspekt för äldre att enkelt kunna ta sig dit, säger Eva-Britt Johansson.
– I en samlingslokal ska man kunna samla folk. Du kan inte sätta in en orkester i Aggarpshallen, det är för lågt i tak. I Folkets hus finns en volym i lokalen, säger Björn Jönsson, som också ser frågetecken kring möjligheten att servera mat där.
Pensionärsföreningarna är också kritiska till att underhållet av Folkets hus låtits bli eftersatt.
– Visst har vi förståelse för att renoveringsbehovet är stort. Men varför har man inte skött huset bättre under alla år? Det är ju det som gjort att vi hamnat i den här sitsen, säger Eva-Britt Johansson.
Linda Allansson Wester understryker att beslutet grundar sig på att man vill prioritera kommunens kärnverksamheter.
– För mig handlar det om att ansvarsfullt använda svedalabornas pengar. Vi anser att förskola, skola och äldreomsorg är väldigt viktiga verksamheter. Vi vill absolut möjliggöra ett aktivt liv för seniorer, men det finns samlingslokaler på andra platser där man kan mötas och samlas.
Förutom Aggarpshallen lyfter hon möjlighet att hyra in sig hos företag som Svedala trade center eller Törringelund.
– Men jag tar absolut med mig det här när vi vidareutvecklar andra fastigheter i framtiden, för att se om vi kan hitta ett sätt för pensionärsföreningarna att kunna samlas där.
Pensionärsföreningarna anser att underhållet av Folkets hus är eftersatt och att man borde gjort renoveringar tidigare?
– Varför den tidigare styrelsen i Svedab gjorde de avvägningar de gjorde kan inte jag analysera i efterhand. Jag utgår ifrån att man gjort sitt bästa för att fatta kloka beslut för bolagets bästa, säger Linda Allansson Wester.
Frågan om Folkets hus framtid kommer nu också att hamna på kommunfullmäktiges bord, för att politikerna ska få chans att tycka till. Men det är inte fullmäktige som fattar beslutet.
Gå till toppen