Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonbesparingar väntar i Vellinge nästa år

Sparförslaget för nästa år ligger fast. Samtliga kommunala verksamheter i Vellinge måste tillsammans banta 35 miljoner kronor. Det beslutade fullmäktige på tisdagskvällen.
Miljöpartiets motförslag att höja skatten med 20 öre, ett tillskott på 20 miljoner, fick inte gehör.

Kommunalråd Carina Wutzler fick som väntat igenom Moderaternas budgetförslag för 2020. Ett förslag som innebär stora nedskärningar.Bild: Hussein El-alawi
Stora nedskärningar väntar alltså 2020. Bakgrunden är, enligt kommunalråd Carina Wutzler (M), krympande intäkter, sämre konjunktur och förändrad demografi: allt färre ska försörja allt fler.
Att kompensera med en skattehöjning är inte aktuellt. Moderaterna vill att skattesatsen på 18,50 kronor – lägst i länet och femte lägst i Sverige – ska vara kvar under hela treårsperioden.
Partiet styr kommunen i ensam majoritet och drev igenom budgetförslaget på tisdagskvällen.
Miljöpartiet hade hellre sett att kommunen höjt skatten med 20 öre, och yrkade det i sitt förslag.
– Det ger strax över 20 miljoner kronor mer till budgeten. Och Vellinge kommer ändå fortsätta ha en av de absolut lägsta skattesatserna i landet, sade Angela Everbäck (MP).
Hon tillägger att de vill undvika alltför stora nedskärningar och samtidigt ge högre utrymme för lönejusteringar.
Liberalerna yrkade i sitt förslag på att skatten istället ska sänkas med 10 öre.
- Förutsättningar finns. Överskottet kommunen har gjort hittills under flera år är onödigt. Man har överbudgeterat sina invånare och det vore ärligt att betala tillbaka. Att det blir sämre tider har ni sagt varje år, likväl blir det överskott även 2019, sade Henrik Thorsell (L).
Magdalena Nour (C) sade att Moderaternas budgetförslag brister i åtgärder för att trygga kompetensförsörjningen i kommunen.
– Vellinge har en personalomsättning på 17 procent. Det är högst i Skåne! Varför står det ingenting i budgeten om hur vi ska komma till rätta med det?
De senaste åren har Vellinge gjort stora överskott, något som alltså ser ut att förändras i prognoserna för kommande år. Från ett plus på 53,2 miljoner 2017 rasar intäkterna till ett minusresultat på nästan 32 miljoner 2022.
Samtidigt ska det investeras i byggnation, infrastruktur och klimatanpassning. Hemtjänsten ska få mer resurser, samtidigt ökar kostnaderna för personlig assistans och den dagliga verksamheten inom LSS. Inom utbildningssektorn är det framförallt ett ökat elevantal och satsningen på en ny resursskola som plussar på utgifterna.
Sparbetinget på drygt 35 miljoner kronor för 2020 är avsett att få budgeten i balans.
Läs också Budget 2020: Sparkrav väntar nästa år – men M vill inte höja skatten
Gå till toppen