Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trudeau fortsätter med egen regering

Det blir bara ett parti i regeringen, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bilden är tagen vid ett stopp i valrörelsen den 19 oktober.Bild: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau tänker inte bilda en koalitionsregering, trots att hans Liberala partiet tappat majoriteten i parlamentet.
I stället planerar han att höra sig för med de andra partierna vad de prioriterar och vilka områden de kan komma överens. Det gäller alla de andra stora partierna: Konservativa partiet, Québec-blocket, socialdemokratiska NDP och Gröna partiet.
– Det kommer att vara varierande samtal, men jag kan säga er att det inte finns i våra planer att bilda någon sorts formell eller informell koalition, säger Trudeau, vars nya regering kommer att sväras in den 20 november.
Trudeau säger att han helst pratar om klimatåtgärder, skattesänkningar för medelklassen och ”ett bättre partnerskap med ursprungsbefolkningen”.
Liberala partiet fick 157 av 338 mandat i valet – att jämföra med 184 i valet 2015.
Gå till toppen