Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kävlinge får nytt lager för radioaktivt avfall

Barsebäcksverket har ansökt om att få bygga ett mellanlager för radioaktivt avfall. Här ska man lagra radioaktivt avfall från rivningen.
– Vi vill inte ha det i vår kommun. Frågan är om vi någonsin blir av med det, säger kommunalrådet Pia Almström (M).

Barsebäcks reaktorbyggnader ska vara rivna och borta om drygt 10 år. Men inte förrän en bit in på 2040-talet väntas det högaktiva avfallet vara borta från udden.Bild: Hussein El-alawi
Bygglovsansökan har kommit in till Kävlinge kommun: Barsebäcksverket ansöker om att få bygga en 3 100 kvadratmeter stor byggnad för radioaktivt avfall.
– Vi behöver ännu ett mellanlager för vårt radioaktiva rivningsavfall, där vi kan förvara låg- och medelaktivt rivningsavfall. Jag kan inte i dag svara på hur länge det blir kvar, säger Maria Taranger, pressansvarig på Barsebäcks kraft.
Barsebäcksverket byggde ett annat mellanlager på området 2016, för högaktivt avfall, där förvaras nu resterna av reaktortankarnas innersta delar.
Det är i dagsläget oklart när det finns något slutförvar för högaktivt avfall i Sverige. När det blir klart kommer Barsebäcksverkets radioaktiva avfall så småningom hamna där.
Den ursprungliga planen var att allt skulle vara borta år 2035 så att Barsebäckudden kan friklassas och marken börja användas till annat. Den tidplanen håller troligen inte.
– Friklassning 2035 kan gälla allt utom mellanlager ett som har högaktivt avfall, det blir de sista som står kvar. Jag kan inte i dag säga när det försvinner men det kan bli en bit in på 2040-talet, säger Maria Taranger.
”Vi kommer att skicka iväg stora mängder med friklassat rivningsmaterial. I mellanlager två ska i förvara låg- och medelaktivt rivningsavfall”, säger Maria Taranger.Bild: Hussein El-alawi
Det nya mellanlagret som nu ska byggas kommer att hysa låg- och medelaktivt avfall och ska ligga där det i dag finns en godsmottagning. Hon räknar med att de snart river godsmottagningen och börjar bygga det nya mellanlagret nästa år.
– Mellanlager två blir större men lägre än mellanlager ett. Det kommer att likna nuvarande godsbyggnaden.
I bygglovsansökan kan man läsa att fasaden blir i grå korrugerad stålplåt.Bild: Uniper
Kävlinges kommunledning fick reda på planerna på ett nytt mellanlager för några veckorna sedan. De kommer att ge bygglov, trots att de helst hade varit utan det radioaktiva avfallet på udden.
– Det är inte mycket vi kan göra, de kommer att bygga i vilket fall. Förra gången sa vi nej men de drev det till högsta instans och fick rätt till bygglov där, säger Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge.
Då gällde det mellanlager ett. Hon hade hellre sett att de båda mellanlagren byggts vid någon av de kärntekniska anläggningar som ännu är i drift, så att Barsebäcksudden snabbare blev friklassad.
– Det kunde väl använda lite kreativitet. Vi vill inte ha det i vår kommun, det ockuperar ju den delen av kommunen, säger hon.
Nu är hon orolig för att det radioaktiva avfallet blir kvar för all evighet.
– Frågan är om vi någonsin blir av med det. I Tyskland byggde de ett mellanlager och sedan fick de inte flytta det, säger hon.
Detta tillbakavisas av Torbjörn Larsson, pressansvarig för Uniper som äger Barsebäcksverket, som förklarar att den sannolikheten är ”obefintlig”.
”Det är inte bra, vi vill inte ha det i vår kommun”, säger kommunalrådet Pia Almström (M) Kävlinge.Bild: Ingemar D Kristiansen
Inne på Barsebäcksverket pågår nu rivningsförberedande arbete. I november har mark- och miljödomstolen huvudförhandling vid Lunds tingsrätt om rivningstillståndet för att riva kärnkraftverket.
– Först då vi fått rivningstillståndet kan vi riva Barsebäck. Planen är att vi ska börja dela reaktortankarna på Barsebäck 2 efter nästa sommar, säger Maria Taranger.
I november 2016 stod ett lager för radioaktiv avfall klart på området. Nu ska ännu ett lager byggas. Här blir avfallet kvar i väntan på slutförvar i Forsmark.Bild: Maria Taranger
Gå till toppen