Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Bästa britter, nu tryter tålamodet.

Det fortsätter att blåsa kring Boris Johnsons brexitplan.Bild: Frank Augstein
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Just som britterna tycktes ha snitslat sin väg ut ur EU står de nu utan färdplan igen. Visst antog parlamentet premiärminister Boris Johnsons brexitavtal, men frågan kvarstår om när utträdet ska ske. Hans senaste försök att pressa fram ett beslut har bara ökat osäkerheten.
Motvilligt vände Johnson sig till Bryssel för att få utökad tid. På fredagen var det tänkt att EU skulle ge klartecken för ytterligare en förlängning av utträdesperioden. Men torsdagens besked från Johnson fick flera länder att tveka. Han menar att det är dags att låta väljarna gå och rösta.
"Om EU erbjuder den förlängning som parlamentet har begärt måste vi stanna i unionen till den 31 januari. Då är det uppenbart att det måste till ett nyval. Vi kan inte riskera ytterligare förlamning", skrev Johnson i ett öppet brev till Labourledaren Jeremy Corbyn.
Men ironiskt nog tycks utspelet bara ha gjort läget ännu mer låst.
För nyval krävs två tredjedels majoritet i parlamentet och Corbyn är skeptisk till det alternativet. Åtminstone vill han inte ta ställning i frågan förrän EU har beviljat förlängning. Flera EU-länder vill i sin tur inte avgöra förlängningsfrågan förrän de har fått klart besked kring om britterna ska gå till val.
Främst är det Frankrike som driver den linjen. Och även om det lutar åt förlängning när EU-ambassadörerna åter sammanträder på måndag, så är det lätt att förstå vad de franska invändningarna grundar sig på.
Förhandlingarna är i full gång om unionens långtidsbudget samt dess fortsatta utvidgning med nya medlemmar. Därtill ska en ny EU-kommission snart ta vid med allt vad det innebär av förnyelse och framtidsarbete, med klimatfrågan och migrationen. Unionen skulle fullt ut behöva fokusera på detta, liksom på att stärka den europeiska ekonomin inför kommande konjunkturnedgång. Men istället måste medlemsländerna lägga tid och kraft på att förhålla sig till britternas brexitröra.
Förseningarna liknar en följetong. Britterna skulle egentligen ha lämnat unionen redan i våras. Därefter har Boris Johnson talat om den 31 oktober som odiskutabel deadline. När inte heller den hålls – och Storbritannien därtill har oklara utsikter för sin politiska framtid – är det inte konstigt att frustrationen börjar växa inom EU. Förutom Frankrike lutar, enligt Daily Mail, även Spanien, Luxemburg, Belgien och Nederländerna åt att det vore bäst att britterna lämnar EU så snart som möjligt.
Målet bör även fortsatt vara att brexit ska ske under så ordnade former som möjligt. Samtidigt måste det finnas gränser för EU:s förståelse och tålamod. Så som läget ser ut går det att motivera att endast bevilja Storbritannien en kortare förlängning.
Röran kring brexit är visserligen främst de brittiska väljarnas – och politikernas – problem. Men när oredan börjar gå ut över de kvarvarande medlemmarnaär det dags för EU att sätta ner foten.
Gå till toppen