Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”En del av den modell som Chile regerats efter har Sverige senare tagit efter.”

Många högerpolitiker runt om världen har varit stolta över Chiles ekonomiska utveckling. Min fråga är hur de ser på den nu. Det skriver Claudia Velasquez, ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg.

Det är viktigt att inte glömma att de flesta som har demonstrerat i Chile inte har varit våldsamma, bara krävt rättvisa, skriver Claudia Velasquez, ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg.Bild: Esteban Felix
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Latinamerikaner har fått nog av orättvisa och korruption. I Chile och Argentina protesterar tusentals människor mot dagens situation.
Demonstranterna är trötta på nyliberal och extrem högerpolitik som ägnar sig åt att spara och skära ner på välfärd och infrastruktur.
De styrande regimerna utmärker sig genom att sänka skatter och genomföra olika former av privatiseringar. Vad som bedrivs är en högerpolitik som försvarar de rikas tillgångar genom att vanliga människor betalar för deras lyx. Arbetarnas rättigheter attackeras och vinster skapas genom att planeten förstörs.
I Chile protesterar människor med kraft mot regeringens politik. Den konservativa presidenten Sebastián Piñera bad tidigare denna vecka om ursäkt för att han inte tagit itu med landets problem när det gäller ekonomisk ojämlikhet. Men hur skulle han ha kunnat agera annorlunda när han följer en högersinnad agenda och när landets grundlagar kommer från en tid då diktatur rådde och begränsar människors frihet? Militärer och polis har tagit till övervåld, minst 2 000 människor har arresterats och 18 personer har dött. Polisens och militärens agerande har gjort att våldet eskalerat. Regimen har utlyst undantagstillstånd. Straffet för att bryta det är 20 års fängelse.
Även om flera demonstrationer varit fredliga, har också en del demonstranter varit våldsamma. Under protesterna har affärer plundrats och satts i brand. Men viktigt är ändå att inte glömma att de flesta som demonstrerat inte har varit våldsamma, bara krävt rättvisa.
Chile är ett av världens mest ojämlika länder enligt OECD. Den rikaste procenten av befolkningen äger över 26 procent av tillgångarna i landet. Den fattigaste halvan äger omkring 2 procent. Att regimen har privatiserat vattnet, elen, kollektivtrafiken och sjukvården gör att de avgifter befolkningen måste betala för dem är höga. Människor går på knäna.
Chile användes som ett nyliberalt experiment på 1970- talet. Det skedde efter att president Salvador Allende avsattes och mördades med hjälp av USA. Många vänsterledare och fackliga ledare utsattes för tortyr. Regimen till och med adopterade bort vänsterledares och fackliga ledares barn till Europa, även till Sverige. I spetsen stod Augusto Pinochet som var god vän med Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher, en förebild för kända politiker i Sverige idag. Båda införde de en extrem högerpolitik. I Chile finns såväl lagar som andra effekter kvar. Till exempel såldes skolor ut, vanliga människor fick inte gå på universitetet om de inte kunde betala. Det fanns inte längre några statliga universitet.
En del av den modell som Chile regerats efter har Sverige senare tagit efter. Intressantast är att privata aktörer kan driva skolor med hjälp av skattepengar.
Många högerpolitiker runt om världen har varit stolta över Chiles ekonomiska utveckling. Min fråga är hur de ser på den nu.
Jag är fullt medveten om att höstens folkliga uppror i Latinamerika inte bara handlar om missnöje med högerregimer. Människor straffar alla som skär ner på välfärden lika hårt. Det har till exempel skett i Ecuador och Nicaragua, där socialdemokratiska eller så kallade vänsterregeringar sviker sina löften.
Folk tar inte längre skit och det är bra.
Claudia Velasquez, ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg.
Gå till toppen