Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Myndighetskritik mot Staffanstorpsskola: ”Så skönt! En seger för oss”

Jannica Lundgren anmälde sonens skola till Skolinspektionen för en lång rad brister och myndigheten ger henne rätt. Nu måste Uppåkraskolan se över sina rutiner för särskilt stöd och extra anpassningar.

Jannica Lundgren med hundarna Ingvar och Lotta.Bild: Peter Frennesson
Jannica Lundgren och hennes man ansåg inte att Uppåkraskolan gav deras son en skolgång värd namnet. I stället blev de fyra gånger anmälda för att sonen inte gick till skolan.
- Att Skolinspektionen ger oss rätt på samtliga punkter känns så skönt! Det är en seger för oss. En upprättelse. Som vi har kämpat, säger Jannica Lundgren.
Sonen har gått i vanlig klass och haft enskild undervisning. Han har varit hemmasittare i omgångar, blivit kartlagd och utredd, fått diagnos, haft ett antal åtgärdsplaner och periodvis mått väldigt dåligt.
- Vi bad under 1,5 år om ordentligt stöd för honom, han mådde periodvis så dåligt av att gå till skolan, men det hände ingenting. Det gick inte framåt. Först när vi hade skickat in anmälan till Skolinspektionen blev de mer aktiva, men då var det för sent och nästan slut på terminen.
Sonen har i dag bytt både stadium och skola.
- Nu fungerar det fantastiskt bra. På nya skolan vill de förstå och lära sig mer. De har också ett helt annat bemötande, fortsätter Jannica Lundgren.
Skolinspektionen anser inte att Uppåkraskolan skyndsamt och tillfredsställande utredde elevens behov av särskilt stöd. De konstaterar att det var skolans ansvar att snabbt vidta åtgärder och intensifiera arbetet för att eleven skulle komma till skolan, men så har inte skett. Myndigheten konstaterar också att skolans utredning ger knapphändig information om elevens svårigheter och stödbehov, om ens någon.
Det samlade bedömningen är att Uppåkraskolan inte har arbetat så som lagstiftningen kräver. I beslutet skriver de att skolan och dess huvudman Staffanstorps kommun måste vidta åtgärder, men eftersom eleven har slutat, gäller föreläggandet åtgärder på generell nivå.
Uppåkraskolans ledning håller inte med om allt i kritiken.
- Vi håller med Skolinspektionen i delar av vad de skriver, men inte allt. Vad vill jag inte gå in på. Men vi har fått ett föreläggande och rättar oss givetvis efter det, säger rektor Ewa Elfgren.
Gå till toppen